Gelderland

Hele dag bitterkoud door harde wind

Het is verstandig om jezelf vandaag goed in te pakken
Het is verstandig om jezelf vandaag goed in te pakken © ANP
Het vriest vanochtend dat het kraakt in Gelderland. Het KNMI waarschuwde voor een gevoelstemperatuur van -15 graden en gaf tussen 6.00 en 7.00 uur zelfs code geel af. Bij zulke lage temperaturen is er namelijk kans op onderkoeling en koudeletsel. In de tweede helft van de ochtend loopt het kwik langzaam op, maar het blijft waarschijnlijk de hele dag vriezen, waarschuwt Raymond Klaassen van Weerplaza.
"Het is écht koud buiten", benadrukt de weerman. In de eerste helft van de ochtend vriest het volgens hem matig in de hele provincie. "De laagste temperatuur in het oosten. Daar wordt -6 en -7 graden gemeten. "
Maar door de harde wind is de gevoelstemperatuur dus een stuk lager. "Onderschat dat niet", waarschuwt Klaassen. "Als je bij deze temperaturen wat langer naar buiten moet kan je daar echt last van krijgen. Dan kan het tot onderkoeling lijden, tenzij je goed aangekleed bent."

Gevoelstemperatuur van -8 graden

Door de matige, soms vrij krachtige wind uit het noordoosten blijft het ook vanmiddag bitterkoud. "Dat moet je toch denken aan gevoelstemperaturen tussen -5 en -8 graden. Het is echt wel de hele dag een dingetje."
"Nou is het wel zo dat de zon vandaag in overvloed gaat schijnen", voegt Klaassen toe. "Het wordt een stralende dag, de temperatuur zal gaan oplopen, maar ik denk wel dat we in de provincie net onder het vriespunt blijven. Met andere woorden: het wordt net als gisteren een heuse ijsdag."
De weerman geeft aan dat morgen vrijwel een kopie is van vandaag. "Komende avond en nacht is het helder en gaat de temperatuur weer onderuit naar -7 of -8 graden. Overdag wordt het iets minder koud en dan kom je net boven het vriespunt uit. Ook morgen schijnt de zon uitbundig. Wel is er wat minder wind."

Later in de week winterse neerslag

Donderdag gaat het weer geleidelijk veranderen. "Dan is het gedaan met deze stralende periode, want dan gaat in de loop van de middag vanuit het noorden de bewolking toenemen. Dan komt de temperatuur alweer wat hoger uit, zo'n 2-3 graden. En vanaf vrijdag hebben we dan weer een bewolkt weerbeeld."
Klaassen spreekt van kwakkelweer. "Met temperaturen overdag iets boven het vriespunt en in de nachten lichte vorst. En dan gaat er ook weer af en toe neerslag vallen en bij dit soort temperaturen kan het dan ook winters zijn, dus dan moeten we weer rekening houden met gladheid."