Achterhoek

Winterswijk of Haaksbergen? Spanning om schaatsmarathon

Een blije voorzitter en ijsmeester
Een blije voorzitter en ijsmeester © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De dikte van het ijs op de baan van de Winterswijkse IJSvereniging (WIJV) is vanochtend drie centimeter. Dat betekent dat het ijs dik genoeg is om een schaatsmarathon op natuurijs te houden. Ook de KNSB heeft inmiddels gemeten en het ijs goed bevonden.
De vrijwilligers van de WIJV hebben de afgelopen nachten met man en macht gewerkt om een ijsvloer neer te leggen die dik genoeg is om een schaatsmarathon te houden. Want dat is het doel van de Winterswijkse ijsmakers; de eerste schaatsmarathon op natuurijs organiseren. En die moet dan misschien vanavond al gehouden worden.

De marathon kan komen

Geert-Jan Muskens van schaatsbond KNSB heeft rond 10.00 uur het ijs in Winterswijk gemeten. Hij concludeert dat het ijs dik genoeg is. Bovendien kan de voorbereiding op de mogelijke eerste schaatsmarathon zijn goedkeuring wegdragen.
Voorzitter Auke Spijkstra van de vereniging kan zijn geluk niet op: "Fantastisch. Het is prachtig."

Geen gelopen race

Maar, het is nog geen gelopen race. Want ook Haaksbergen is nog in de strijd voor de eerste schaatsmarathon. RTV Oost meldt dat Haaksbergen vanmorgen 3,3 centimeter heeft gemeten.
Muskens gaat nu eerst naar Haaksbergen om daar het ijs te meten. Voor 12.00 uur wordt de uitslag verwacht.
Toch zijn ze in het Achterhoekse dorp vol vertrouwen dat ze het gaan winnen van concurrent Haaksbergen: "Wij hebben natuurlijk de hele nacht al kunnen meten. Want wij hebben het ijs vast op het asfalt liggen. Wij weten precies hoeveel we hebben. Ik denk dat Haaksbergen dat niet precies weet, omdat die een ijsplaat los op het water hebben liggen. Ik denk dat daar nu nog gekeken moet worden: hebben we overal die 30?"

Vanavond al?

Wanneer komt die eerste schaatsmarathon dan? In Winterswijk weten ze het antwoord: "Als wij de eerste krijgen, dan komt-ie vanavond. Als Haaksbergen de eerste krijgt, dan hebben wij morgen de tweede."