Achterhoek

Zwanen en hoogwater nekken jarige ijsclub

Twee zwanen verhinderen o.a. de ijsgroei van ijsbaan Varsseveld
Twee zwanen verhinderen o.a. de ijsgroei van ijsbaan Varsseveld © Omroep Gelderland
VARSSEVELD - Overal in Gelderland zijn ijsverenigingen deze week hard aan het werk geweest om een mooie ijsvloer neer te leggen. In Varsseveld merkten ze echter al snel dat het daar niet zal gaan lukken. Zo ongeveer alles zit tegen, vertelt ijsmeester Dick van Herwaarden van ijsclub Varsseveld.
"Ik ben helemaal niet blij," klinkt het dan ook uit zijn mond. "Het is een bittere pil." De ijsmeester heeft op de Varsseveldse ijsbaan maar liefst te kampen met drie problemen. Allereerst is er de enorme regen van de afgelopen maanden. Die zorgde in Varsseveld net als in de rest van het land voor hoogwater. En dat hoogwater in Varsseveld zorgt ervoor dat de ijsbaan is overstroomd. "Elk jaar hebben we tegenslag, vorig jaar was er geen water en nu hebben we veel water. Teveel eigenlijk."

kwelwater grote boosdoener

De ijsmeester wijst naar de beek die langs de ijsbaan stroomt. "Die drukt het kwelwater natuurlijk ook enorm naar boven de ijsbaan in. Vandaar dat we hier zoveel water hebben." Het water staat momenteel op de ijsbaan wel 50 centimeter hoger dan eigenlijk gewenst is en het waterpeil laten zakken kan niet. "We moeten nu gewoon een dikkere, sterkere ijslaag hebben om te kunnen schaatsen, omdat het veel dieper is dan normaal." En echt veel tijd voor ijsgroei is er eigenlijk niet. "Aan eind van de week gaat het alweer dooien."
De wateroverlast zorgt ook voor een tweede probleem. Als je over de ijsbaan kijkt zie je overal polletjes gras omhoog komen. Dat is slecht om op te schaatsen natuurlijk. "We konden in oktober door de nattigheid er met de traktor al niet meer op komen om het te maaien. Zo is het altijd wat de laatste jaren", verzucht de ijsmeester.

Zwanen: 'Een uurtje later zijn ze er weer'

Inderdaad, want de problemen houden hier niet op. Tot overmaat van ramp zijn ook nog eens twee zwanen op de ijsbaan neergestreken toen die onder water kwam te staan. En die zwanen zorgen al baantjes trekkend voor enorme wakken die niet 1-2-3 zijn dichtgevroren. "Je kunt ze eraf jagen, dat hebben we al eens geprobeerd, maar dan ben je een uur verder en dan komen ze toch weer terug."
Extra wrang bij dit alles is dat IJsclub Varsseveld over anderhalve week precies 100 jaar bestaat. Hoe mooi was het geweest om die mijlpaal op het ijs te kunnen vieren. "Tja, het was zo mooi geweest als we nu even een paar dagen open hadden gekund," klinkt het triest.
De ijsmeester hoopt daarom dat het de komende dagen zo hard vriest dat er vrijdagmiddag toch nog zeven van de gewenste tien centimeter ijs ligt. "Dan gooien we hem 's middag heel even los, al was het alleen maar voor de jeugd." Maar eerlijk gezegd heeft ijsmeester Van Herwaarden daar een hard hoofd in. "Helaas ja, helaas."