Achterhoek

Gelderse boeren protesteren met trekker in Duitsland

Gelderse boeren protesteren in Duitsland.
Gelderse boeren protesteren in Duitsland. © Omroep Gelderland
ELTEN - Tientallen Gelderse boeren staken maandag de grens van Duitsland over met hun trekkers. Zij deden mee aan een boerenprotest van hun collega-boeren.
"Op een gegeven moment hebben we gewoon geen zin meer. Het is een keer goed geweest en daarvoor staan we nu hier", zegt de Duitse boer Harry Thijssen. De Duitse regering wil de diesel duurder maken voor boeren. Ook willen ze dat de boeren wegenbelasting gaan betalen op hun landbouwvoertuigen.
En dat vinden de Duitse boeren 'onverteerbaar'. Daarom stonden zij maandag te demonstreren bij op- en afritten in Duitsland. "Er zijn de laatste jaren zoveel nieuwe eisen aan ons gesteld. De boeren zijn het gewoon zat en willen zeggen dat het niet meer kan", legt Thijssen uit.

Gelderse boeren steken de grens over

Uit solidariteit zijn meerdere Gelderse boeren de grens overgestoken om de Duitse boeren een hart onder de riem te steken. "Toch even de Duitse collega's helpen. Die hebben ons ook geholpen met de Nederlandse protesten", legt boer Maarten van Gessel uit. De steun is bedoeld als wederdienst na de steun die de oosterburen eerder gaven tijdens de protesten tegen de stikstofplannen.
En dat kunnen de Duitse collega's zeker waarderen. "Dat vinden wij prachtig", zegt een van hen. "Boeren helpen boeren, maar het is ook een grensoverschrijdend probleem. Boeren worden overal in het nauw gedreven."

Bezuinigingen schrappen

Met de protesten hopen de boeren dat zij de regering kunnen overhalen de bezuinigingen te schrappen. Maar dat zou zomaar een kwestie van de lange adem kunnen worden. Deze bezuinigingen zorgen er namelijk voor dat de Duitse schatkist flink gespekt wordt: de plannen moeten bijna 1 miljard euro opleveren.
De acties van de Duitse boeren duren in ieder geval nog de hele week.