Noord-Veluwe

'Thuis of in de kluis': mobiel komt hier de klas niet in

Dit beeld is op middelbare scholen inmiddels verleden tijd.
Dit beeld is op middelbare scholen inmiddels verleden tijd. © ANP
NUNSPEET - Het verbod op smartphones op middelbare scholen is deze week officieel ingegaan. Niet alle leerlingen zijn er even blij mee.
"Bij ons is de slogan: thuis of in de kluis", legt directeur Hugo Vos van het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet uit. "Als leerlingen op school komen, brengen ze de telefoon naar de kluisjes voordat de lessen beginnen. Ze mogen hem ook thuislaten. De telefoon in de klas zorgt voor afleiding. Je voelt hem trillen, je krijgt apps binnen en dan wil je toch even kijken", legt hij uit.

'Hoort bij onze taak'

Vos zegt dat de leerlingen het beleid zelf eigenlijk onzin vinden. "Ze vinden de telefoon een belangrijk onderdeel van het leven", zegt hij. "Maar het hoort bij onze taak als school om de leerlingen te helpen groeien in mens zijn en ze een beetje op te voeden. Ze snappen onze argumenten, maar vinden het niet leuk. Het is net als huiswerk: het is niet leuk, maar het hoort erbij."
Mobiel thuis of in de kluis, is nu het credo bij veel scholen.
Mobiel thuis of in de kluis, is nu het credo bij veel scholen. © Omroep Gelderland
Christian mist zijn telefoon wel. "Ik wil graag aan het einde van de les even op mijn telefoon kijken. En tussen de lessen door. Ik wen er wel aan, maar vergeleken met andere scholen is het best wel soepel. Ik vind die kluisjes wel handig."
Anushka gebruikte haar telefoon niet echt. "Soms bij geschiedenis hadden we even vijf minuten pauze en dan keek ik er wel op. Dan mocht het ook. Ik hoor van veel leerlingen dat ze het helemaal niet leuk vinden. Ik denk dat het een half jaar duurt voordat ze gewend zijn. Ik snap wel waarom ze dit doen. Vooral in hogere klassen gebruiken ze de telefoon heel veel.
Mobielverbod op middelbare scholen