Achterhoek

Bij dit restaurant kunnen mensen met dementie met een gerust hart eten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Elina Sazonova via Pexels
EIBERGEN - Het eerste dementievriendelijke Chinese restaurant van Nederland, dát werd Grand Plaza in Eibergen deze maand. "Af en toe lopen mensen naar het buffet en weten ze hun familie niet meer terug te vinden", zegt gastheer Rens van der Veen. "Nu weten medewerkers hoe ze een helpende hand kunnen bieden."
"Wekelijks zagen we wel dingen op de werkvloer", vertelt Van der Veen. "Het komt voor dat mensen aanschuiven bij onbekenden bijvoorbeeld. Als mensen hun pincode vergaten, dacht ik soms nog dat dat wel bij de leeftijd zou horen, maar op den duur ging ik dingen herkennen van mensen met dementie in mijn eigen familie."
Om mensen met dementie te leren bijstaan, kunnen bedrijven cursussen volgen. "Deelnemers maken kennis met signalen van dementie", zegt Janette Eyck-Wijn, secretaris van Alzheimer Nederland Oost-Gelderland. "Lichaamstaal zegt vaak heel veel. Wanneer iemand zoekend om zich heen kijkt bijvoorbeeld, kan het zo zijn dat diegene dementie heeft."

Alleen aan tafel

"Ook de vijftienjarige werknemers waren heel erg geïnteresseerd en het heeft onze ogen geopend", verklaart Van der Veen. Personeel van het Chinese restaurant in Eibergen doorliep een training en ontving een certificaat van Alzheimer Nederland. "Een medewerker zag op den duur een man alleen aan een tafel zitten", vertelt Eyck-Wijn. "Hij reageerde daarop en kon hem terugbrengen naar zijn familie."
Van der Veen denkt dat het helpt dat mensen met dementie in zijn restaurant geen kaart hoeven te lezen: "Dan kan het voorkomen dat mensen niet goed weten wat ze nou eigenlijk besteld hebben. Bij een buffet zien ze wat ze kiezen, maar heb je ook dat mensen moeten gaan lopen en de weg misschien niet meer weten. Soms ontkennen zij dat ze verdwaald zijn, dus dat vraagt wel om een speciale aanpak."
Mensen met dementie benaderen, gaat het best door ze eerst gerust te stellen, stelt Eyck-Wijn. Dat kan onder meer door jezelf voor te stellen en duidelijk te maken wat je gaat doen. Daarnaast helpt het om oogcontact te maken en met korte vragen te controleren of je begrepen wordt. Ook meeleven met de persoon en diegene betrekken in het vinden van een oplossing, kan helpen. Hetzelfde geldt voor een kort dankwoord achteraf.

Toename

In Gelderland hebben ook enkele gemeenten de titel 'dementievriendelijk' op zak. Onder meer Oost Gelre, Nunspeet, Berkelland en Aalten behoren daartoe. Evenals Zutphen, waar ook een dementievriendelijke snackbar te vinden is.
Het is belangrijk om bewustzijn te creëren, zegt Eyck-Wijn, want: "Het aantal mensen met dementie neemt nog altijd toe." In 2022 schatte Alzheimer Nederland dat er in Gelderland 37.000 mensen met dementie wonen. De organisatie berekende toen dat dat aantal op 81.000 kan liggen in 2050.