Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Buurman ziet overval: 'Ik hoorde gegil en pakte m’n knuppel'

Chinees restaurant De Blauwe Lotus in Vaassen
Chinees restaurant De Blauwe Lotus in Vaassen © Omroep Gelderland
VAASSEN - Ze hebben er niet van geslapen. De eigenaren van het Chinese restaurant De Blauwe Lotus in Vaassen hebben geen idee waarom juist zij doelwit waren van een overval, zondagavond rond sluitingstijd. Een buurman zag alles gebeuren: “Ik hoorde gegil en heb m’n knuppel gepakt.”
Het is rond 23.00 uur. Een gloednieuwe camper staat op de oprit van het huis tegenover het restaurant. De buurman, die niet bij naam wil worden genoemd, zit wat te klooien aan de camperradio als hij drie jonge mannen richting het restaurant ziet lopen: “Ze deden bivakmutsen op. Daar zocht ik niks achter, want het was koud. Ik dacht dat het medewerkers van het elektriciteitsbedrijf waren. Er was een stroomstoring in de wijk”.
Dat het echter goed mis is, realiseert de 68-jarige buurman zich kort daarna. “Ik hoorde gegil uit het restaurant. Ik heb meteen mijn knuppel gepakt, die standaard bij m’n voordeur staat.”

'Ga weg, ik bel de politie'

Het gegil blijkt van de eigenaresse van het restaurant. “Ga weg! Ik bel de politie”, zou ze volgens haar man hebben geroepen. Een dag later zit de schrik er nog goed in, wanneer hij - anoniem - zijn verhaal vertelt: “We hebben er niet van geslapen.”
“Mijn vrouw zag de mannen binnenkomen. En rende al schreeuwend richting de keuken, waar ik ook was. Dat ging heel snel, in ongeveer dertig seconden. Of ze gewapend waren, weet ik niet. Dat is ongetwijfeld te zien op de camerabeelden die we aan de politie hebben overhandigd.”
Voordat de politie arriveerde en met meerdere eenheden de buurt afzocht naar de daders, zag de overbuurman ze nog wegrennen. “Ik riep nog wat, maar ben ze niet achterna gegaan met m’n knuppel. Dan had ik straks mogelijk een groter probleem.”

Gewapende overval

De politie vermoedt dat de overvallers gewapend waren, en vraagt iedereen die iets gezien heeft om informatie te delen. Ook heeft de politie interesse in camerabeelden waarop de daders mogelijk te zien zijn: jonge jongens, in zwart gekleed met gezichtsbedekking. Van de drie mogelijke daders zou er één op de uitkijk hebben gestaan.
Volgens de politie is er niets buitgemaakt. “De kassa was al leeg, omdat we bijna gingen sluiten”, zegt de restauranteigenaar die nog verder onderzoekt of hij echt niks mist.

Flink geschrokken

De schrik zit er bij het echtpaar goed in. Het gevoel van veiligheid is nu ver te zoeken. Daarom wordt er, tijdens bouwwerkzaamheden die toch al gepland stonden, een extra klusje uitgevoerd: “Eén van de deuren sloot niet goed. Die maken we vandaag goed dicht”.