Gelderse Vallei

Kou in Ede door problemen met stadsverwarming: 'Het is onbehaaglijk'

Deze foto is ter illustratie, de vrouw komt niet in het verhaal voor.
Deze foto is ter illustratie, de vrouw komt niet in het verhaal voor. © ANP
EDE - Zo'n tweeduizend huishoudens in Ede-Oost hebben last van een storing in de stadsverwarming. Warmtebedrijf Ede spreekt van een 'verminderde warmtelevering'. "Het is onbehaaglijk", zegt een bewoner. Kwetsbare bewoners kunnen sneller worden geholpen door een mobiele kachel, zegt het warmtebedrijf.
De problemen begonnen zondagmiddag, zegt de bewoner die contact zocht met Omroep Gelderland. "Het is nu nog twintig graden in huis, maar het water is koud. En we kunnen zelf niets doen, omdat het stadsverwarming is."
De huizen in Ede die afhankelijk zijn van stadsverwarming krijgen heet water via een netwerk van ondergrondse leidingen waar heet water doorheen stroomt. Dat netwerk transporteert het water met hoge druk naar een ander netwerk dat de warmte verdeelt over de wijken. Het systeem maakt cv-installatie overbodig.

Storing begon zondag

Het warmtebedrijf ontdekte de storing zondagmiddag. "Het is goed mogelijk dat afzonderlijke woningen al eerder een verminderde levering hebben geconstateerd", zegt het op zijn eigen website. Over de oorzaak zegt het bedrijf niets, behalve dat die in onderzoek is.
Warmtebedrijf Ede vindt het vervelend voor zijn klanten dat de storing op deze koude dag plaatsvindt.