Achterhoek / Arnhem en omstreken

Kunnen we deze week schaatsen? 'Die sneeuw is niet goed'

IJsmeesters hopen dat het lukt, schaatsen op natuurijs.
IJsmeesters hopen dat het lukt, schaatsen op natuurijs. © archief Omroep Gelderland
VARSSEVELD - IJsmeesters in Gelderland leven deze week tussen hoop en vorst. Is het ijs over een paar dagen dik genoeg om te schaatsen? "Het is nu -0,6 graden hier. Dat is geen vorst, maar dooi."
In Varsseveld kunnen de schaatsen in het vet blijven. Er staat een halve meter water op de baan en het grondwaterpeil is te hoog, legt Dick van Herwaarden van de plaatselijke ijsvereniging uit. "Daarvoor moeten we minstens 9 centimeter ijs hebben. Dat halen we met deze vorstdagen niet. En na donderdag is het met de vorst hier wel gebeurd."

'De natuur moet ons helpen'

Goede hoop is er wel aan de andere kant van de provincie, bij Henk Zomerdijk in IJzendoorn. Al hebben ze daar een ander probleem. "Ik zag sneeuwvlokken en dat is niet goed voor het ijs", zegt Zomerdijk. "Het laagje dat we nu hebben is te dun om de sneeuw weg te vegen. Daar zakt de machine meteen doorheen."
Maar hij houdt de moed erin. Aan het einde van de week moet een aantal dagen schaatsen toch kunnen. "Er komen een paar nachten met -6, -7 graden aan. Als dan ook de wind een beetje gaat liggen, dan moet het wel lukken."
Ook in Ede zien ze sneeuw. Volgens EIJV-voorzitter Hans Silvis ligt een laagje sneeuw op een dun laagje ijs. "Dat is niet goed want dat werkt als isolatie", zegt Silvis. "We hebben de natuur nodig om ons een beetje te helpen." Met natuur bedoelt hij vorst, het liefst overdag ook. "Het is nu -0,6 graden. Dat is geen vorst. Dat is dooi."

'We willen gewoon'

IJsvereniging Thialf in Arnhem wil dolgraag de eerste marathon op natuurijs organiseren. "Voor het weekend was het bericht dat het niet ging lukken, maar nu kriebelt het toch weer een beetje. We zijn weer in overleg met de gemeente", zegt Itske Tersteeg. "Vandaag praten we verder. We willen gewoon schaatsen, al is het maar één ochtend."