Arnhem en omstreken

Sneeuw in Gelderland, maar blijft het liggen?

Sneeuw op daken in Beusichem in 2023, beeld ter illustratie.
Sneeuw op daken in Beusichem in 2023, beeld ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Een koude week is begonnen. Het gaat vriezen en maar weinig dooien. Een gure wind waait over de provincie. Hoe streng wordt de midweekse winter? De weerman weet meer.
De morgenstond had sneeuw in de mond. Althans in Gelderland. "Hele kleine sneeuwvlokjes", noemt weerman Floris Lafeber van Weerplaza ze. "Er zijn er niet veel. Maar je ziet ze dwarrelen in het licht van de straatlantaarns."

Koud

En sneeuw is niet goed voor natuurijs. "Maar het is wel koud weer", zo vervolgt de weerman. "De temperatuur komt niet boven nul en er waait een stevige wind. Het is echt flink koud." En die wind is vervelend voor ijsliefhebbers. "Door de wind is het water in beweging en dat belemmert de ijsgroei."
En blijft de sneeuw wel liggen? "Nee, de sneeuw blijft niet liggen. Het is maandagochtend nog bewolkt. Maar er komt in de middag al wat zon. Dat gebeurt dinsdag en woensdag ook. Het blijft wel vriezen. Op veel plekken zakt de temperatuur niet verder dan -4, maar de gevoelstemperatuur ligt een paar graden lager."
Dat weerbeeld blijft een paar dagen bestaan. "Trek dus vooral wanten aan en doe een muts op, want het is echt koud", herhaalt de weerman. Ook zonder sneeuw.

Schaatsen

"De hoop om te schaatsen is er", weet ook de weerman. "Maar waar geschaatst kan worden verschilt flink binnen Nederland. In het oosten van het land is het flink koud. En in het noordwesten krijgen we ook te maken met minima van -3 en -4. Maar in het westen komt de temperatuur wel meer boven 0. Schaatsliefhebbers in het midden van het land, zoals in Gelderland, hebben dus de meeste kans op een ijsdag."
Pas dan wel op, waarschuwt de weerman. "Veel ondergelopen weilanden hebben ijs dankzij het hoge water, maar het water onder het ijs trekt weg. Dan zit er lucht onder het ijs en dat is gevaarlijk. Daar kun je doorheen zakken."