Achterhoek

Komt woensdag de eerste schaatsmarathon? 'Dat verdienen we'

Voorzitter Auke Spijkstra met de schaatsen die mensen brengen.
Voorzitter Auke Spijkstra met de schaatsen die mensen brengen. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De Winterswijkse IJsverenging verwacht woensdagochtend voldoende ijs te hebben om de eerste schaatsmarathon op natuurijs te kunnen houden. De lichte sneeuw en de bewolking kunnen de pret niet drukken.
Het leek zo mooi. De temperatuur dook onder nul en de vrijwilligers van de Winterswijkse IJsvereniging kwamen afgelopen nacht vol in actie. Het grote doel: woensdagochtend een ijslaag hebben van 30 millimeter zodat daar de eerste schaatsmarathon op natuurijs verreden kan worden.
Maar het weer zat toch een beetje tegen, vertelt ijsmeester Hendrik van Prooije: "Ja, het sneeuwt. Dat willen we liever niet. Als ijsmeester heb je het liefst een heldere hemel. Sinds vannacht 00.00 uur is het bewolkt. De omstandigheden om ijs te maken zijn beroerd."
Volgens de ijsmeester is een lage temperatuur alleen niet zaligmakend: "De meeste mensen denken dat ijsvorming alleen maar samenhangt met een temperatuur onder nul. Maar dat is niet zo. De uitstraling naar de hemel is het allerbelangrijkste. Dat heeft onderzoek van de Universiteit Twente voor ons bevestigd. Dus je moet een heldere hemel hebben en als het sneeuwt is het bewolkt."

Stralende ijsmakers

Toch houdt Van Prooije goede moed dat het gaat lukken woensdag: "Ik sta hier buitengewoon optimistisch. Als we nu vandaag 10 millimeter hebben ondanks die beroerde omstandigheden, dan kun je met een paar mooie dagen erbij die 30 hebben woensdagmorgen." Maar de ijsmeester houdt wel een slag om de arm: "De natuur heeft het laatste woord."
Ondertussen gaan de ijsmeester en de ijsmakers gewoon door: "Uur na uur, ronde na ronde, avond na avond."
Voorzitter Auke Spijkstra van de WIJV staat naast hem. Hij is al even optimistisch: "De sneeuw gaat over. Daar kunnen we helaas niks aan doen. En dat is maar goed ook misschien. Het gaat best komen. Het gaat goed. Dat hangt van moeder natuur af. Wij doen ons best. De natuur, daar zijn we van afhankelijk."
Volgens Spijkstra moet het ook gewoon gaan lukken: "We hebben dat verdiend, vinden we. We hebben er zoveel energie ingestopt."
In Winterswijk wordt het natuurijs goed voorbereid.

Vrijwilligers slapen amper

René Lubbers uit Dinxperlo is één van de vrijwilligers die afgelopen nacht in actie kwamen. Overdag moet hij gewoon weer werken: "Ik stond vannacht om 3.00 uur op. Even de spullen bij elkaar gezocht. Wat gegeten. En hier naar Winterswijk gereden. Om 3.50 uur was ik hier. Ik heb twee mensen afgelost die vanaf 1.00 uur ijs hebben gemaakt."
Lubbers gaat na zijn nachtdienst op de ijsbaan gewoon naar zijn werk en komt dan na zijn werk weer terug om te kijken hoe het gaat. Hij vindt het vanzelfsprekend: "Dat doen we allemaal uit liefde voor de sport. Een voldaan gevoel. We zijn wintermensen. We raken altijd opgewonden zodra de thermometer negatieve cijfers aangeeft."

Winterswijk moet nog even wachten

De blik van de Winterswijkse IJsvereniging is nu volledig gericht op het organiseren van die eerste schaatsmarathon op natuurijs aanstaande woensdag. Dat betekent dat de gewone liefhebber daar tot die tijd niet het ijs op mag, aldus de voorzitter: "Als dat voorbij is, moet de gewone Winterswijker kunnen schaatsen."
En wie geen schaatsen heeft, kan dan ook gewoon bij de vereniging terecht. De club heeft een verzameling van zo'n 40 verschillende soorten schaatsen: "Die mensen spontaan brengen. Dat is leuk voor de kinderen. Als kinderen geen schaatsen hebben, kunnen ze die toch lenen", vertelt de voorzitter. Hij straalt erbij. "Gemeenschapszin. Daar wordt je blij van."