Arnhem en omstreken

Angst na schietpartij in woonwijk: 'Absoluut niet verwacht hier'

De politie was met een arrestatieteam ter plaatse
De politie was met een arrestatieteam ter plaatse © Persbureau Heitink
ARNHEM - Bloedvlekken op de stoep vormen de stille getuigen van de schietpartij in de Arnhemse wijk Vredenburg afgelopen nacht. Bij buurtbewoners zit de schrik er goed in. "We zijn echt een beetje van de kaart. Dit maakt heel veel indruk."
Twee personen werden aan de Wildervankstraat in de normaal zo rustige wijk onder vuur genomen. Een echtpaar maakte het allemaal van dichtbij mee. "Ik heb vooraf de ruzie gehoord", vertelt de vrouw die op de plek van de schietpartij woont. "Ik heb zelf de schoten niet gehoord, maar mijn man wel."
Boven in hun woning konden ze alles goed zien. "Ik zag dat de politie mannen vastpakten. Die werden tegen de muur gezet en gefouilleerd. En ik heb een van de slachtoffers op de grond zien liggen. Je ziet daar nu nog de bloedvlekken."

'Ik heb de arrestaties gezien'

De bewoonster telde zeker vier politiewagens. "Ik heb de arrestaties gezien. Een arrestatieteam zag ik in vol ornaat de straat inlopen en later weer teruglopen. Dat heeft ook veel indruk gemaakt. Heel aangrijpend", blikt ze terug.
Beide slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hen gaat, is niet bekend. Twee mannen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij.
Het is unheimisch, het komt zo bij je binnen
De vrouw had nooit gedacht dat zoiets zou gebeuren in haar wijk. "Het is unheimisch, het komt zo bij je binnen. Je leest het elke dag in de krant: daar is geschoten, daar is geschoten. En nu gebeurt het bij jou in de tuin. Achter in de buurt. Onwerkelijk, onwerkelijk", stamelt ze.

'Niet meer in het donker naar buiten'

Het echtpaar is er nog steeds van ondersteboven. "We voelden ons vanmorgen toen de politie aanbelde nog niet goed. Dit hadden we absoluut niet hier verwacht, want het is een hele rustige wijk. Ook de buurt. Er is een buurtvereniging en buurtpreventie. We gaan eigenlijk heel goed met elkaar om. Dit wil je ook niet in je wijk."
De vrouw is niet alleen geschrokken, maar ook bang. "De kinderen zijn uit huis, maar de kleinkinderen laat je nu niet meer zo snel hier op straat spelen. En ik ga zelf niet meer alleen in het donker naar buiten. Ik zal nu wel tien keer nadenken als ik dat moet doen. Terwijl ik veel met het openbaar vervoer reis, ik ga in het donker weg en kom in het donker thuis. Dat zal de eerste weken denk ik niet gebeuren."
Kijk naar beelden van de plek van de schietpartij:
Schietpartij in Arnhem, twee gewonden