Liemers

Rivieren bereiken voor vierde keer hoogwaterstand

Hoogwater in de uiterwaarden langs de Nederrijn.
Hoogwater in de uiterwaarden langs de Nederrijn. © ANP
LOBITH - De Rijn bij Lobith bereikt deze zondag voor de vierde keer sinds 22 november vorig jaar een hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogste stand nu ongeveer 14,35 meter boven NAP zal zijn, ongeveer 15 centimeter lager dan de waterpiek kort voor de jaarwisseling.
De hoogwatergolf moet vanaf zondag nog door heel Nederland heen via de Waal, Linge, Lek, Merwede en de IJssel en dat duurt een aantal dagen. Langs de grote rivieren zal daarom ook volgende week nog sprake zijn van wateroverlast, mede omdat de bodem helemaal verzadigd is door de regen en geen water meer kan opnemen.

Schade repareren

Waterschappen en Rijkswaterstaat blijven met name de doorweekte dijken scherp controleren op schades, die de dijk instabiel zouden kunnen maken. De dijken zijn berekend op veel hogere waterstanden dan 14,35 meter boven NAP. Waterschap Rijn en IJssel gaat maandag de kade langs het Groene Kanaal bij Hackfort in de Achterhoek repareren. Daar is graafschade door dassen ontdekt.
Het hoogwater zorgt ervoor dat langs de rivieren weer maatregelen zijn genomen, zoals afsluiting van de kades en enkele straten in Nijmegen, Tiel en Arnhem. Spullen zoals bankjes en borden in de uiterwaarden waren bij een vorige hoogwatergolf al verwijderd.

Vee

Kuddebeheerders hebben hun vee na kerstmis voor zover nodig al op het droge gebracht. In Beuningen heeft Freenature duizenden kilo's hooi gebracht naar paarden en runderen in de uiterwaarden, ze staan daar op een eilandje.