Liemers / Arnhem en omstreken

Vastgelopen schip na uren weer los op IJssel

Het schip blokkeerde de vaarweg
Het schip blokkeerde de vaarweg © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Het binnenvaartschip dat zich zaterdag aan het einde van de ochtend had vast gevaren in de uiterwaarden van de IJssel bij Westervoort, is weer los. Meerdere sleep-duwboten hebben de tanker vlot getrokken.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat liet aan het begin van de avond weten dat de tanker naar een haven in Nijmegen wordt gebracht, waar hij voor anker kan gaan. De vaarweg is na een stremming van negen uur ook weer vrij. Er lagen zo'n twintig schepen te wachten.
De tanker had zich vast gevaren bij de IJsselkop ten oosten van Arnhem en blokkeerde de invaart naar de IJssel zo volledig. Dat leverde problemen op voor de binnenvaart, omdat een alternatieve route via Amsterdam ook dicht is. Vanwege het hoge waterpeil in het Markermeer zijn de Oranjesluizen namelijk gesloten.
Kijk naar beelden van het vastgelopen schip:
Vastgelopen schip na uren weer los op IJssel

Toedracht wordt onderzocht

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt hoe het binnenvaartschip kon vastlopen. Of hoogwater een rol heeft gespeeld, is nog niet duidelijk. "Schippers moeten in de vaargeul blijven. Je ziet de markeringen nog boven water, maar met een stroming moet je voorzichtig zijn. Waardoor het schip nu vastligt, is nog niet duidelijk", sprak een woordvoerder van Rijkswaterstaat eerder op de dag.
Precies een week geleden ging het ook al mis op de IJssel. Een binnenvaartschip liep toen vast in een ondergelopen weiland tussen Rheden en Lathum.