Liemers / Arnhem en omstreken

Vastgelopen schip blokkeert IJssel

Het vastgelopen schip op de IJssel bij Westervoort.
Het vastgelopen schip op de IJssel bij Westervoort. © Persbureau Heitink
WESTERVOORT - Een binnenvaartschip heeft zich zaterdagochtend vast gevaren op de IJssel bij Westervoort. De vaarweg is voorlopig gestremd, waardoor andere schepen moeten wachten. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland.
Het schip ligt vast bij de IJsselkop ten oosten van Arnhem, waar de rivier aftakt van de Nederrijn. Het punt ligt op een de druk bevaren route voor schepen vanaf het IJsselmeer richting de Rijn.

Sterke stroming

"Een berger gaat het schip proberen weg te trekken", zegt de woordvoerder. "Er staat een sterke stroming, dus we moeten afwachten hoe lang dat duurt." Het is dus ook afwachten of de overige scheepvaart er snel weer door kan. "Als weghalen niet lukt, dan moet de scheepvaartbegeleiding bepalen of ze moeten omvaren."
Het is nog onbekend wat er precies is gebeurd. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat daar onderzoek naar doen. Momenteel staat is water in de IJssel verhoogd (1215 cm boven NAP). "Schippers moeten in de vaargeul blijven", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Je ziet de markeringen nog boven water, maar met een stroming moet je voorzichtig zijn. Waarom het schip nu vastligt, is nog niet duidelijk."

Niet de eerste keer

Precies een week geleden liep ook al een binnenvaartschip op de IJssel vast. Dat gebeurde tussen Rheden en Lathum.
Ook dat schip belandde door onbekende oorzaak naast de vaargeul. Twee uur later werd het door twee andere binnenvaartschepen vlotgetrokken.