Rijk van Nijmegen

Marc helpt paarden en runderen met duizenden kilo's hooi

Paarden en runderen in de Beuningse uiterwaaden
Paarden en runderen in de Beuningse uiterwaaden © Marc Buchner
BEUNINGEN - Duizenden kilo's hooi. Dat heeft beheerder Marc Buchner van Free Nature gebracht naar de paarden en runderen in de Beuningse uiterwaarden. Zo moeten de dieren de periode van hoogwater overbruggen.
"Nu staan ze op een eiland. Als ik voer zou willen brengen, dan moet dat per boot. Dat kan alleen met kleinere hoeveelheden. Ik heb ze met de tractor hooi gebracht", vertelt Buchner zaterdag.
"Mijn zoon heeft ze net gecontroleerd. Alles staat rustig. Als ze willen, kunnen ze naar de dijk lopen. Daar is het groen. Ik ken het gebied goed. Ik houd dagelijks de waterstanden en de stromingen bij."

'Sterke stroming'

De waterstand bij Lobith is nu 14.15 meter boven NAP. "Bij Beuningen is het een langgerekt stuk van 2,5 tot 3 kilometer. Daar is een sterke stroming tussen de 10.50 en 11.25 meter bij Lobith. Als dan het water tot je enkels staat, trekt het gigantisch. Als het tot je knieën staat, kun je niet lopen en kun je worden meegetrokken", legt Buchner uit.
De paarden en runderen in zijn gebied hebben vooralsnog niets te vrezen. "Bij de huidige waterstand zijn mensen bezorgd, maar voor de Beuningse uiterwaarden is het niet spannend. De dieren staan twee kilometer van de gevaarlijke plek en de oudere dieren hebben kennis van het gebied."
Buchner houdt de situatie goed in de gaten. "Ik kijk drie keer per dag in het gebied. Kijken of de dieren goed staan op het eiland. Zo niet, dan kom ik meteen in actie", benadrukt de beheerder. Anderhalve week geleden werd Free Nature regelmatig gebeld door bezorgde mensen. "Het is fijn als mensen bellen en hun zorg uiten. Dat verifiëren we en dan gaan we kijken."

'Kalvende koe vermist'

"Een maand geleden miste ik twee dieren. Toen heb ik meteen een boot geregeld en ben gaan zoeken om de dieren te redden. Het bleek te gaan om een koe die moest kalven. Die zoeken een rustige plek op, in dit geval een eiland, want daar komen weinig mensen." De dieren konden in veiligheid worden gebracht.