Liemers / Achterhoek

Piek van hoogwater niet zo hoog als verwacht

De uiterwaarden bij Oosterbeek op nieuwjaarsdag.
De uiterwaarden bij Oosterbeek op nieuwjaarsdag. © ANP
LOBITH - De hoogste waterstand van de Rijn bij Lobith, die zondag wordt bereikt, valt wat lager uit dan Rijkswaterstaat verwachtte. De rivier bereikt een piek van ongeveer 14,35 meter boven NAP, ongeveer 15 centimeter lager dan de top van het vorige hoogwater, kort voor de jaarwisseling.
Het is de vierde hoogwatergolf in de grote rivieren sinds 22 november vorig jaar. Rijkswaterstaat noemt dat "vrij uitzonderlijk". Omdat in het hele stroomgebied van de Rijn de komende week nauwelijks regen wordt verwacht gaat de waterstand na zondag alweer snel zakken.

Woensdag weer normaal

Woensdag zal de rivier volgens de waterbeheerder alweer op een voor dit jaargetijde normaal peil staan. Ook de waterstand van de Maas zakt snel, nadat die regenrivier donderdag een hoogste stand bereikte. Zondag is de afvoer van de Maas bij Maastricht weer op een normaal peil, zo is de verwachting.

Dijken onder de loep

De watermassa in de rivieren heeft dagen nodig om door heel Nederland weg te stromen. Waterschappen blijven daarom de komende week de kletsnatte dijken scherp controleren. Waterschap Rijn en IJssel gaat maandag de kade langs het Groene Kanaal bij Hackfort in de Achterhoek repareren. Daar is graafschade door dassen ontdekt.
Het scheepvaartverkeer op de Linge blijft voorlopig gestremd, meldt waterschap Rivierenland, omdat het water in de Linge weliswaar zakt, maar nog steeds heel hoog staat. Er wordt volop gepompt en gemaald om overlast te voorkomen.