Stedendriehoek

Weer raak in Apeldoorn: waterleiding knapt voor zevende keer

Een monteur van Vitens werkt aan de waterleiding
Een monteur van Vitens werkt aan de waterleiding © Luciano de Graaf
APELDOORN - Op de Valkenweg in Apeldoorn is tot zeven keer toe de waterleiding geknapt in de afgelopen dagen. Sommige inwoners zitten al sinds donderdagochtend zonder water.
UPDATE 10.35 uur: Vitens meldt dat iedereen weer water heeft. "De reparatie lijkt het te houden", meldt de woordvoerder van Vitens.
De oorzaak van de breuken is niet duidelijk. "Waarschijnlijk heeft dat te maken met dat het een oud stuk is. Dat geeft keer op keer problemen", laat een woordvoerder van Vitens zaterdagochtend weten.

Water wordt erop gezet

"Het ging in totaal om 77 huishoudens. Door een technische oplossing hebben 60 huishoudens inmiddels weer water. 17 huishoudens zitten op het laatste stuk, die hebben nog geen water." Even na 10.30 uur had iedereen weer water.
Het was nog de vraag of de leiding het dit keer wel zou houden, als het water er weer op werd gezet. Dat lijkt nu wel het geval. Een videocorrespondent in Apeldoorn zegt dat als er weer een leiding knapt, de hele leiding vervangen gaat worden.

Weinig vertrouwen bij buurtbewoners

Buurtbewoners hebben er dan ook niet al te veel vertrouwen in. "Het water is er al een paar keer af geweest. Maar afwachten. Het was alsof je op een camping was. Er staat nu een volle wasmand. Of ik heb kunnen douchen? Ruik je het al", grapt een buurtbewoonster.
"We zijn verwend dat je altijd water hebt", stelt een andere vrouw. "Vitens heeft het netjes opgelost door water rond te brengen. En het buurthuis was dag en nacht open." Een andere buurtbewoonster vond het maar behelpen: "Zeker met pubers in huis, die roepen 'ik heb geen water'. Toen we zonder water kwamen, heb ik gelijk naar de winkel gegaan om water te halen. Ik heb zelf bij een vriend gedoucht. Maar het blijft vervelend. Sinds vanochtend hebben we weer water. Toen heb ik meteen de wasmachine en de vaatwasser aan gezet. En nu maar hopen dat het zo blijft."

Vervanging

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de waterleidingen in Apeldoorn. Eind 2022 zijn er aan de Ugchelseweg nog werkzaamheden geweest, omdat 'oud en poreus' leidingwerk daar zorgde voor lekkages. De gemeente is in de afgelopen jaren bezig geweest met het vervangen van delen van het leidingwerk. Wat momenteel de stand van zaken is van het project is niet bekend.