Gelderland

Politiechef Oost-Nederland legt uit waarom ze voor een vuurwerkverbod is

José Rooijers, commissaris bij de politie Oost Nederland, pleit voor een algemeen vuurwerkverbod.
José Rooijers, commissaris bij de politie Oost Nederland, pleit voor een algemeen vuurwerkverbod. © Omroep Gelderland
Uit cijfers die de politie vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat er tijdens de jaarwisseling minder incidenten zijn geweest dan in voorgaande jaren. Het aantal hulpverleners dat slachtoffer is geworden van geweld is wel fors toegenomen.
Op meerdere plekken werden hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk. Zo ging het mis in Hedel en was er trammelant in Nijmegen. José Rooijers, districtschef van de politie Oost-Nederland, pleit daarom voor een algemeen vuurwerkverbod.
Rooijers vertelt dat het geweld tegen haar collega's toeneemt. "Het lijkt wel alsof mensen zich bewust op hulpverleners richten", zegt ze vrijdag in de televisie-uitzending van De Week van Gelderland. "Of dat nou de politie is of de brandweer: als de hulpverleners ter plaatse komen, wordt er echt zwaar vuurwerk afgestoken."
Deze jaarwisseling waren 218 agenten doelwit van fysiek geweld.

Meer geweld tegen hulpverleners

Ook andere hulpverleners, zoals ambulancepersoneel en brandweermensen, kregen meer te maken met verbaal of fysiek geweld. Rooijers vertelt: "Op heel veel plekken lukt het ons om samen met gemeenten en buurten het rustiger te houden. Maar daar waar de incidenten zijn, nemen ze in ernst toe. Daar moeten collega's zich afvragen of ze na een nachtdienst weer heel thuiskomen."
Het werk van de politie is tijdens de jaarwisseling veranderd, ziet Rooijers. "Er was vroeger wel eens een keer een opstootje, maar door de zwaarte van het vuurwerk loop je nu heel veel kans op letsel."

Publiek debat

Zij ziet de oplossing in een landelijk vuurwerkverbod, maar de politieke partijen die nu bezig zijn een coalitie te vormen, lijken daar niks voor te voelen. Toch vindt de politiecommissaris het wel belangrijk voor de hulpverleners op te komen. "Ik vind dat we wel dit appèl moeten doen op de politiek. En het is ook goed om het publieke debat hierover te voeren. Mensen moeten elkaar gaan aanspreken en het niet normaal vinden dat dit in hun wijk gebeurt."