Arnhem en omstreken

Niek woont op hoogwater: 'Het is een uitdaging om thuis te komen'

Niek Wösten heeft een speciale loopbrug moeten bouwen om bij zijn woonboot te komen.
Niek Wösten heeft een speciale loopbrug moeten bouwen om bij zijn woonboot te komen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het water in de Rijn bereikt waarschijnlijk zondag de hoogste stand. Daarna wordt er droog weer verwacht en kan het water weer wat zakken. Door alle regenval zijn de uiterwaarden van de Rijn helemaal volgelopen. Dat maakt het leven op een woonboot uitdagender dan normaal. De Arnhemse woonbootbewoner Niek Wösten weet er alles van. "Koop een boot en werk je dood."
Met een lach voegt hij toe: "Dat harde werken doen we graag, hoor! Ik dacht er drie jaar geleden, toen ik dit schip kocht, misschien te makkelijk over. Daar zijn we wel een beetje van teruggekomen. Maar het houdt het leven wel een beetje spannend."

Weg naar huis

Met touwen zijn de loopbruggen en steigers die de boten met het vaste land verbinden vastgemaakt, om er zo voor te zorgen dat er nog een 'weg naar huis' is voor de bewoners. "Er komt nog meer water bij tot zondag, waarschijnlijk 2 meter. Het is alle zeilen bijzetten", zegt Wösten.
Hij somt de uitdagingen op. "Je moet er rekening mee houden dat de voorbijvarende schepen een zuigende werking hebben, de woonboot wordt de Rijn in gezogen. Alle kabels, zoals elektra, internet en ook gasleidingen, moeten ruimte hebben en niet kapot getrokken worden."
Wösten heeft zelfs een speciale loopbrug moeten bouwen om überhaupt bij zijn woonboot te kunnen komen. Zijn vorige brug viel letterlijk in het water.

Krachtige Rijn

Bang dat de woonboot kopje onder zal gaan, is de Arnhemse woonbootbewoner niet. "We moeten wel heel lief voor de boot zijn, zodat we rustig kunnen blijven drijven op deze prachtige, maar nu ook wel zeer krachtige Rijn."
Bekijk hier de reportage:
Niek over zijn wateroverlast