Arnhem en omstreken

De relatietherapeut heeft het een stuk drukker sinds de kerstdagen

Rondom en na de feestdagen kan de spanning in sommige relaties oplopen.
Rondom en na de feestdagen kan de spanning in sommige relaties oplopen. © Alex Green via Pexels
ARNHEM - De kerstperiode is weer achter de rug. Het was voor velen een periode met familie, gezelligheid en lekker eten, maar ook met relatieproblemen. Het kerstfeest legt ieder jaar weer veel relatieproblemen bloot, zegt relatie- en gezinstherapeut Clara Bartelds uit Arnhem. Gelukkig zijn er oplossingen voor.
Waar komen de problemen tijdens de kerst eigenlijk vandaan? "Het kan fout gaan als er veel stress is en het allemaal goed moet gaan", zegt Bartelds vrijdag in de televisie-uitzending van De Week van Gelderland.
"Iedereen heeft een illusie hoe de feestdagen er uit zouden moeten zien", merkt Bartelds in haar praktijk in Arnhem. "Maar als je tijdens de feestdagen te lang bij elkaar bent, op eieren moet lopen en oud zeer vanuit familieverbanden naar boven komt drijven, kun je een gebrek aan vrijheid ervaren."
Ook het beeld dat de media en kerstreclames schetsen, draagt hieraan bij. "Het moet zó gezellig zijn, maar dat blijkt niet altijd zo uit te pakken", weet Bartelds. Ze merkt dat het begin januari altijd drukker wordt. "Ik word veel gebeld. Ik heb inmiddels zeven nieuwe aanmeldingen binnen", zegt ze.

Wat is de oplossing?

Hoe los je de problemen op die rond kerst tot uitbarsting komen? "Kijk naar patronen waar het fout gaat. Waardoor komen de problemen? Daar moet je dan mee aan de slag." Ook familietradities hoeven niet heilig te zijn. Stap uit je patronen en maak je eigen tradities, raadt Bartelds aan. "Je moet beseffen dat je samen een nieuw gezin aan het stichten bent. Ga bijvoorbeeld elke maand iets leuks doen, samen." Belangrijk is dan wel dat je eerlijk verdeelt wie welk uitje bedenkt. "Zo neem je de ander mee in je leefwereld."
Relatie- en gezinstherapeut Clara Bartelds.
Relatie- en gezinstherapeut Clara Bartelds. © Omroep Gelderland
Kerst is niet de enige splijtzwam in relaties. "Nog erger zijn vakanties! Je kunt eindeloos door discussiëren over de bestemming, het vervoer en alles eromheen. Die verschillen in meningen en verwachtingen moet je doorbreken."
Eenmaal op vakantie kunnen de gemoederen ook hoog oplopen. "Om ruzies en discussies op vakantie te voorkomen, kun je afspraken maken dat je het niet over botsende onderwerpen zoals politiek gaat hebben."
Relatieproblemen zijn van alle tijden, maar mensen vinden tegenwoordig wel sneller de relatietherapeut. "Tegenwoordig komen relatieproblemen meer aan de oppervlakte. Mensen zijn assertiever en laten van zich horen", merkt Bartelds.