Rijk van Nijmegen

Navarone neemt na 15 jaar in stijl afscheid

De bandleden van Navarone, in aanloop naar hun voorlaatste optreden.
De bandleden van Navarone, in aanloop naar hun voorlaatste optreden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ze speelden op Pinkpop en Down the Rabbit Hole, in Paradiso, de Ziggo Dome en in het Goffertpark en op vele andere plekken. Maar na vijftien jaar stopt rockband Navarone en gaan de bandleden ieder hun eigen weg. Deze week nemen ze afscheid met drie volledig uitverkochte concerten in Doornroosje.
“Je kunt niet voorspellen dat je drie keer Doornroosje uitverkoopt voor je afscheidsshow”, zegt gitarist Kees Lewiszong lachend. “Nee, dat had ik niet verwacht.”
De bandleden zijn in de grote zaal bezig met de soundcheck voor de voorlaatste show. Alle puntjes worden nog eens op de i gezet voor een show die liefst drie uur zal at duren.

Barry Hay verzon de naam

Lewiszong geldt, samen met zanger Merijn van Haren, als oerbandlid van Navarone. De twee leerden elkaar kennen op de muziekschool en richtten de band Overthrow op. Een goede band, vond zanger Barry Hay, bij wie ze in het voorprogramma speelden nadat Kees Lewiszong bij zijn adres in Amsterdam een briefje in de bus had gedaan met de vraag om in het voorprogramma van Golden Earring te spelen.
Maar die naam, dat moest echt anders, vond Hay. Overthrow deed hem denken aan overgeven en werd bovendien geassocieerd met het omverwerpen van regeringen. Bij de jonge honden die Lewiszong en zijn bandleden toen nog waren moest Barry Hay denken aan ‘young shots’ en daarmee aan de film Guns of Navarone. Dat werd vervolgens Navarone.
Bekijk hier naar een reportage:
Afscheid van Navarone

The Voice of Holland

De band, die in de jaren erna ook Roman Huijbreghs (gitaar), Bram Versteeg (bas) en Robin Assen (drums) in de gelederen kreeg, groeide uit tot een populaire liveband met een energieke show. Hun deelname aan The Voice of Holland, in 2019, bracht de band ook landelijke bekendheid en leidde onder meer tot twee optredens in de Ziggo Dome in het voorprogramma van hun toenmalige Voice-coach Anouk.
Een ander hoogtepunt dat volgde was het voorprogramma van Bon Jovi in 2020 in het Nijmeegse Goffertpark, pal achter de antikraakwoning waar een deel van de band een tijd woonde. Vooral voor Merijn was daarmee de cirkel rond, want als 8-jarig jochie zag hij op de schouders van zijn vader Bon Jovi in het Goffertpark. Toen wist hij: dit wil ik ook.

Huijbreghs: 'Het komt goed'

Nu scheiden de wegen van de mannen zich. Over de precieze reden willen de bandleden zich niet meer uitlaten. Ook hun fans weten het niet precies. Maar ze gaan allemaal wel door, op hun eigen pad. Kees Lewiszong: “We zullen allemaal lekkere muziek blijven maken, dat sowieso. Muziek stroomt natuurlijk door onze aderen.” Roman Huijbreghs vult aan: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het komt goed, er komt nog mooie muziek.”