Achterhoek

Winterswijk gaat opnieuw voor eerste marathon op natuurijs

Een machine om mee te sproeien zodra het gaat vriezen staat klaar bij de ijsbaan Winterswijkse IJsclub.
Een machine om mee te sproeien zodra het gaat vriezen staat klaar bij de ijsbaan Winterswijkse IJsclub. © ANP
WINTERSWIJK - De boarding zetten ze alvast klaar en de voorspellingen zien er goed uit. De Winterswijkse IJsvereniging gaat zaterdagavond weer beginnen met het aanleggen van een ijsvloer. Het doel? De eerste marathon op natuurijs.
In de nacht van zaterdag op zondag komt de temperatuur vermoedelijk al niet meer boven nul uit en in de nacht naar maandag moet het drie graden gaan vriezen. Reden genoeg voor voorzitter Auke Spijkstra om de troepen weer op te trommelen. "We gaan sproeien."
Eind november stonden er ook meerdere dagen van vorst voorspeld, maar toen viel het allemaal behoorlijk tegen en was er bij lange na niet genoeg vorst om een drie centimeter dikke ijslaag te kunnen vormen. Die dikte is nodig voor het organiseren van een marathon. Wel kon er een dag door leden geschaatst worden.

Mediacircus

Spijkstra zegt dat de ijsvereniging er nu opnieuw voor gaat, ondanks het feit dat ruim een maand geleden de schaatskoorts nog tot een waar mediacircus in Winterswijk leidde, zonder dat de marathon verreden werd. Zelfs de Vlaamse televisie rukte uit naar de Achterhoek. Het schaatsbloed kruipt waar het niet gaan kan. "We gaan ervoor." Ook ijsmeester Hendrik van Prooije staat paraat. "We zijn alert op wat er gaat gebeuren en zorgen dat we er klaar voor zijn."
Als de weersverwachting uitkomt, dan komt ook de slaapverwachting uit
Ondertussen wordt zaterdag de boarding alvast klaargezet. "Dat is simpelweg een hele klus. Daar zijn ongeveer vijftien vrijwilligers druk mee", benadrukt de voorzitter. Als de voorspellingen uitkomen dan worden het korte nachtjes voor alle vrijwilligers. "Als de weersverwachting uitkomt, dan komt ook de slaapverwachting uit", lacht de ijsmeester.
Als de marathon doorgaat, dan wordt het niet eerder dan woensdag. Of leden al wel eerder terechtkunnen op de vloer, is nog niet bekend. "Het kan zijn dat we een klein stukje van de baan beschikbaar stellen."