Noord-Veluwe

Beveiligers tentfeest gebruikten 'excessief geweld' tegen bezoekers

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © CC
BORGER - Meerdere bezoekers van het Tukker FM tentfeest in Borger zijn enkele maanden geleden door beveiligers van een bedrijf uit Epe afgetuigd. Dat gebeurde buiten het zicht van het publiek in speciale, afgeschermde ruimtes op het terrein. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. "Mensen moesten vechten voor hun leven."
Het Nederlandstalige muziekfeest Tukker FM wordt jaarlijks gehouden in september in het Drentse Borger, in de buurt van Assen. Op het weiland waar het feest met zo'n 8.000 bezoekers plaatsvond, stonden naast een gigantische roze festivaltent ook speciale, afgesloten 'kamers' met dranghekken en zwart zeil.
Deze zogeheten 'afkoelruimtes' waren daar neergezet om lastpakken of dronkaards te verwijderen van het terrein. Maar daarbinnen werden bezoekers soms fysiek flink onder handen genomen. Zij kregen 'klappen van opgefokte beveiligers', ontdekte onderzoeksjournalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden. De beveiligers werkten voor beveiligingsbedrijf 6 Point Security uit Epe. Dat zorgt onder meer voor de beveiliging bij festival de Zwarte Cross.

'Geen tanden meer'

Diverse bezoekers zijn door de beveiligers afgezonderd en afgetuigd, schrijft de krant. Aanwezige politieagenten en toezichthouders van de gemeente Borger-Odoorn zagen het 'excessief geweld' van de bewaking en maakten een melding.
Uit documenten van de politie-eenheid Noord-Nederland blijkt dat de agenten op de hoogte waren van de mishandeling door de beveiligers. Zo zagen ze dat er mensen rondliepen die geen tanden meer in hun mond hadden en vol blauwe plekken zaten door de geweldplegingen, vertelt Van Sluis in zijn misdaadpodcast Radio Ramkraak, een samenwerking tussen Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

'Vechten voor hun leven'

"Mensen moesten vechten voor hun leven", schrijft de politie. Meerdere beveiligers zaten bovenop een liggende man, van wie één meermaals met zijn elleboog in het gezicht van de vastgeklemde man sloeg. De politie heeft de man moeten onttrekken aan de beveiligers omdat hij geen lucht meer kreeg. Dat vertelt Van Sluis in zijn podcast.
De politie wilde op 16 september Tukker FM voortijdig beëindigen, maar dat is niet gebeurd. Ook hebben ze geen van de beveiligers gearresteerd. Dan zou het feest moeten worden beëindigd. De politie vreesde dat dit zou leiden tot escalatie.
Het beveiligingsbedrijf 6 Point Security wilde vrijdag niet reageren op dit bericht.