Stedendriehoek

N-weg afgesloten door water: 'We kunnen het niet wegpompen'

ZUTPHEN - De N345 van Zutphen naar Apeldoorn is nabij Zutphen in één richting afgesloten, omdat er te veel water op het wegdek ligt. "Het water kunnen we niet wegpompen", zegt een woordvoerder van provincie Gelderland. Mogelijk blijft de weg tot dinsdag dicht.
Reden waarom het water niet van de weg kan: "De beken zitten vol en de dijken zijn verzadigd. We monitoren twee keer per dag de situatie. Zodra het kan, pompen we het water weg", laat de woordvoerder weten.

Gevaarlijk

De provincie constateerde gisteren al dat het water twintig centimeter hoog stond op de de weg tussen Hoven en Deventer. "Vandaar dat die rijrichting is afgesloten. Het is te gevaarlijk om eroverheen te rijden in verband met aquaplaning", aldus de woordvoerder.
Grote wegen in het oosten en noordoosten van het land staan vanwege de hevige regenval de afgelopen dagen wel vaker onder water. Volgens de ANWB kunnen de waterplassen ontstaan doordat het water niet goed weg kan of doordat het bijvoorbeeld vanaf een hoger gelegen viaduct op de weg lekt.
Dit weekend gaat het vriezen. Dat kan de situatie nog gevaarlijker maken. De ANWB is daarom extra alert op ondergelopen wegen.
De situatie op de N345 leidt vooralsnog niet tot file.