liveblog | 5 januari

Overlast door hoogwater, volg het hier

Het actuele nieuws over het hoogwater in Gelderland lees je in dit liveblog. De piek van het hoge water wordt komende komende zondag verwacht. Dan zal de Rijn ongeveer net zo hoog staan als vorige week. Vooralsnog leiden de verhoogde waterstanden niet tot grote problemen, maar wel tot overlast.
Laatst bijgewerkt: 5 januari, 21:00 uur
21:00

Waterschap doet dijkschouw

De dijken in Gelderland worden in deze tijd met het hoge water zwaar belast. Daarom houden waterschappen ze extra in de gaten. Zo ook in Voorst.
Dijkcontrole door de Waterschappen.
20:03

Niek houdt het hoogwater in de gaten

Het water in de Rijn bereikt waarschijnlijk zondag de hoogste stand. Daarna wordt er droog weer verwacht en kan het water weer wat zakken. Door alle regenval zijn de uiterwaarden van de Rijn helemaal volgelopen. Dat maakt het leven op een woonboot uitdagender dan normaal. Niek Wösten weet daar alles van.
Lees hier zijn verhaal:
17:00

Linge zakt

Het waterpeil van de Linge daalt langzaam, zo meldt Waterschap Rivierenland. De maatregelen blijven voorlopig nog wel van kracht. De sluizen bij Asperen, Arkel en Gorinchem blijven (gedeeltelijk) gesloten. Ook draaien gemalen en extra pompen bij Geldermalsen en Hardinxveld-Giessendam voorlopig nog op volle toeren.
In Geldermalsen zijn grote waterpompen ingezet om wateroverlast tegen te gaan.
In Geldermalsen zijn grote waterpompen ingezet om wateroverlast tegen te gaan. © Persbureau Heitink
13:57

Oekraïners in Wamel verhuizen

De 55 Oekraïners die in 't Veerhuis in Wamel verblijven, gaan dit weekend tijdelijk verhuizen. De verwachting is dat de Veerweg onder water komt te staan. Dat laat de gemeente West Maas en Waal weten.
De bewoners worden tijdelijk ondergebracht bij Moeke Mooren in Appeltern en bij De Twee Linden in Beneden-Leeuwen. Zodra het water zakt, kunnen de Oekraïners weer terug.
11:15

Hierdense beek buiten oevers

De Hierdense beek tussen Hierden en Hulshorst is buiten de oevers getreden.
Bekijk hier de beelden:
Het water baant zich een weg
11:05

N345 deels afgesloten

De N345 van Zutphen naar Apeldoorn is nabij Zutphen in één richting afgesloten, omdat er te veel water op het wegdek ligt. "Het water kunnen we niet wegpompen", zegt een woordvoerder van provincie Gelderland. Mogelijk blijft de weg tot dinsdag dicht.