Noord-Veluwe

Anja (67) rookte vijftig jaar, maar is gestopt: 'De ochtendsigaret is het moeilijkst'

Anja is boegbeeld van een anti-rookcampagne.
Anja is boegbeeld van een anti-rookcampagne. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Stoppen met roken is voor Anja 'heel erg leuk om te doen'. En nee, makkelijk is het niet voor de 67-jarige inwoonster van Putten. Maar dat zij boegbeeld is van de nationale campagne 'Beste-niet-roker', helpt haar wel in haar strijd tegen de nicotine.
Dik vijftig jaar lang stond Anja in haar omgeving te boek als roker. De campagne waaraan ze nu meedoet, mikt juist op die omgeving. 'Beste-niet-roker' is vooral een dringende oproep voor meer begrip en steun tijdens het stopproces. Recent onderzoek laat zien dat dit onvoldoende gebeurt, zeggen onder meer de Hartstichting, KWF en het Longfonds.
Anja steekt geen sigaret meer op

Gewoontes doorbreken

In de campagne zien we de echte Anja en nadrukkelijk geen actrice, zegt zij zelf. "Het is echt en stoppen met roken is gewoon heel erg moeilijk. Als roker doe je alles met een sigaret. Je boodschappen, de koffie, na het eten. Het is lastig die gewoontes te doorbreken."
Het allermoeilijkst is 'nee' zeggen tegen de ochtendsigaret, zegt Anja met de kenmerkende zware stem van een roker. De peuken lieten hun sporen na in de vorm van stembandoedeem en COPD. "Ik doe het voor mijn gezondheid, het is hartstikke belangrijk dat ik stop. Deze campagne heeft mij geholpen niet meer weg te kijken van mijn verslaving. In 2024 word ik een niet-roker."

Steun van naasten

Meer dan 7 op de 10 rokers zeggen tegen naasten dat ze gaan stoppen. Toch vraagt slechts een kwart daarbij hulp van diezelfde naasten. De overige stoppers houden hun goede voornemen voor zichzelf, omdat ze onzeker zijn of het wel lukt, om zich in te dekken voor mislukking of om de druk om te moeten slagen te vermijden.

Als het stoppen mislukt, brengt nog maar de helft van de stoppers de omgeving op de hoogte van een nieuwe poging, terwijl juist dan de steun van de omgeving van groot belang is. De belangrijkste reden om het niet te vertellen is gebrek aan zelfvertrouwen.

Niet-rokers onderschatten het aantal stoppogingen en denken dat er drie of vier nodig zijn, terwijl het gemiddelde op zes ligt, aldus onderzoek.