Gelderse Vallei

'Mongool, flikker, uilskuiken', ambtenaar ontvangt 300 bedreigingen

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
NIJKERK - "Ik kom morgen naar het stadhuis en hoop dat je er bent. Dan gaan we dingen namelijk duidelijk uitzoeken en je gezwets uit de lucht halen, want je lult maar wat uit je bek." Het is zomaar een regel in één van de vele berichten die een ambtenaar van de gemeente Nijkerk ontving van een boze inwoner.
De man wilde dat de gemeente woonruimte voor hem regelde, maar ving tot zijn woede bot. Wat volgde waren bijna driehonderd schriftelijke bedreigingen en intimidaties.
'Uilskuiken, mongool en flikker', de betrokken ambtenaar is er allemaal voor uitgemaakt. Het is nog maar het topje van de ijsberg. Tijdens de rechtszitting over de enorme belaging van de gemeentemedewerker is maar een klein deel van de verwensingen genoemd. Duidelijk is dat ambtenaar zich de woede van de verdachte op de hals heeft gehaald.

Spelfouten

De belaging startte nadat in de woning van de verdachte, in Hoevelaken, drugs en illegaal vuurwerk werden aangetroffen en de burgemeester een deel van de woning sloot. Als gevolg daarvan moest de verdachte zijn huis uit. De man hoopte dat de gemeente hem zou kunnen helpen met vervangende woonruimte. Dat bleek niet het geval.
En dus startte de belaging van de ambtenaar, die de berichten ontving via WhatsApp en mail, vaak met allerlei collega's en andere instanties in de cc. Veelal verstuurde verdachte zijn schrijfwerken 's nachts en via verschillende e-mailadressen. De berichten stonden vol spel- en stijlfouten, zegt de rechter.

'Beeld van gevaarlijke jongen'

De man heeft verschillende persoonlijkheidsstoornissen en is een bekende van politie en justitie. Hij krijgt al jaren begeleiding van een reclasseringsambtenaar. "Het beeld komt naar voren dat het een heel gevaarlijke, asociale jongen is, maar dat is niet zo", vertelt de reclassering. "Het is een wanhopige jongen die aansluiting zoekt en dat lukt gewoon niet."
Het gemeentehuis van Nijkerk.
Het gemeentehuis van Nijkerk. © Omroep Gelderland
Als de verdachte in stressvolle situaties komt, moet hij zijn gedachten soms uiten. Dat doet hij in het schrijven van vijandige mails. "Hij gaat ook vaak tegen mij tekeer. Dan heeft hij even een uitlaatklep en daarna is het klaar", vertelt de reclasseringsambtenaar.
Stress en de verdachte gaan niet goed samen. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen dat hij deze donderdag niet in de rechtbank is, denkt de reclassering, die veel contact met de verdachte heeft. Iets waarvoor de betrokken ambtenaar een lintje zou moeten krijgen, vindt de advocaat van de verdachte. Verder voert de advocaat aan dat de gevonden drugs en het vuurwerk niet van de verdachte zijn. Een deel van de haatberichten zou de verdachte inderdaad verstuurd hebben.

Contactverbod

De officier van justitie zegt dat de verdachte recent nog bedreigingen uitte. De officier wil dat er een einde komt aan de intimidatie aan het adres van de gemeenteambtenaar. Daarnaast zou er nog een ander incident zijn geweest, waarbij de man een stel geïntimideerd heeft met een vuurwapen. "Ik zie een verdachte die geen remmingen heeft en als hem iets niet zint, gaat hij maatregelen treffen. Het maakt hem niet uit of dat strafbare maatregelen zijn", vertelt de officier duidelijk.
Hij eist een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Ook wil hij dat de verdachte contact met de reclassering blijft houden, zodat zij veelal de vlam uit de pan kunnen halen in een stressvolle situatie. Contact met de gemeenteambtenaar is niet gewenst, daarvoor eist de officier een contactverbod.
De uitspraak is over twee weken.