Gelderse Vallei / Achterhoek

Deze Gelderse gemeenten groeiden of krompen het meest

In sommige gemeenten zijn de sterftecijfers hoger dan de geboortecijfers.
In sommige gemeenten zijn de sterftecijfers hoger dan de geboortecijfers. © ANP
WAGENINGEN - Welke Gelderse gemeenten kregen in 2023 de meeste nieuwe inwoners? En welke gemeenten krompen het meest? Dat is te zien in de laatste cijfers over de bevolkingsgroei van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wageningen blijkt de snelst groeiende gemeente van Nederland.
Het aantal Nederlanders groeit nog altijd. Naar verwachting zullen het er eind dit jaar 18 miljoen zijn. Ten opzichte van vorig jaar zijn er zo'n 140.000 mensen meer. Een jaar eerder groeide de bevolking nog met 221.000 mensen.

Gelderland groeit

Ieder jaar meet het CBS hoeveel Nederlanders erbij zijn gekomen (door geboorte of verhuizing) en hoeveel er zijn weggegaan (door verhuizing of overlijden).
Volgens de berekeningen zijn Wageningen, Rozendaal en Nijmegen de snelst groeiende gemeenten in Gelderland. Wageningen en Rozendaal staan zelfs in de top drie van Nederland. Let wel, het gaat dan wel om procentuele groei. Rozendaal heeft maar 65 inwoners meer dan vorig jaar, maar toch is dat 3,71 procent.
Ook opvallend is dat Rozendaal in 2023 exact evenveel geboorten als sterfgevallen had: twaalf. Rozendaal groeit vooral doordat mensen vanuit andere gemeenten er komen wonen.

Wageningen koploper

Wageningen groeit het hardst met 4,28 procent, dat zijn 1752 inwoners. In deze gemeente zijn in 2023 meer mensen overleden dan geboren. De groei van studentenstad Wageningen komt dan ook vooral voort uit verhuizingen. Er zijn 6621 mensen erbij gekomen vanwege verhuizingen. Er zijn er ook weer 4708 weggegaan op die manier.
Nijmegen maakt de Gelderse top drie compleet met 2,37 procent, dat zijn 4318 inwoners. Er zijn 200 meer mensen geboren dan gestorven. Verder komt ook in Nijmegen de groei vooral vanuit verhuizingen.

Deze gemeenten krompen

De gemeente Oude IJsselstreek kromp in verhouding het meest. Met een krimp van 0,6 procent heeft die gemeente 236 inwoners minder dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer sterfgevallen (443) dan geboortes (247) zijn.
Tiel kromp met 0,5 procent, wat staat voor 215 inwoners. Het geboorte- en sterftecijfer is bijna gelijk. maar er zijn opvallend veel mensen verhuisd. Meer mensen gingen vanuit Tiel naar het buitenland (971), dan er vanuit het buitenland in Tiel kwamen (626).
Ook de gemeente Bronckhorst kromp met 0,43 procent behoorlijk. Dat staat voor 156 inwoners. Ook hier overleden meer mensen dan er geboren werden.
Hoe zit het in jouw gemeente? Bekijk dat hieronder.