Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Regen maakt plaats voor kou, gaan we schaatsen?

Schaatsplezier op de Oude Waal bij Nijmegen, het zou zo weer kunnen, zoals hier in 2022.
Schaatsplezier op de Oude Waal bij Nijmegen, het zou zo weer kunnen, zoals hier in 2022. © ANP
ARNHEM - Al enige tijd zorgt de regen voor de nodige overlast. Grond overstroomt, kelders staan blank en oudere woningen worden steeds vochtiger. Veel mensen snakken naar een droge tijd, met misschien wel ijspret. En die kan er zomaar komen.
Het blijft nog even nat, zegt meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza. "Donderdagavond komt er weer bewolking en meer regen. Vrijdag is het regenachtig en er is zelfs kans op een kletsnatte sneeuwvlok. Die is wel te nat om te blijven liggen."

Sneeuw en vorst

Na vrijdag volgt neerslag van een andere aard. "Zaterdag is er lokaal kans op sneeuw. De temperatuur gaat omlaag. En vanaf zondag begint de echte kou, met droge en zonnige dagen. En dat is een mooi vooruitzicht na al die regen", weet Lafeber.
Vanaf zondag ligt de temperatuur ook rond het vriespunt en 's nachts is er matige vorst. Betekent dat dat er geschaatst kan worden? Lafeber: "Ik sluit niet uit dat dat kan op wat ondergelopen weilanden. Het loont zeker om de schaatsen klaar te leggen."
Volgens Weeronline kan er naast de natte weilanden ook geschaatst worden op ondiepe sloten en aangelegde banen. Schaatsen op de grote meren zit er niet in: daarvoor is er niet genoeg vrieskou. Daarnaast is er, door het hoge water, veel beweging in de meren en rivieren, omdat het water afgevoerd wordt. Daardoor groeit het ijs niet snel aan. En onder het ijs kan het water weer zakken, waardoor het niet 'schaatsbaar' is.
Het zou schaatsliefhebbers helpen als het een beetje windstil is, maar daar is volgens Lafeber geen sprake van. "Het gaat stevig waaien. Daardoor is het voor het gevoel ook een stuk kouder. Goed aankleden, dus."