Rivierengebied

Verdachte van bekrassen tiental auto’s 'hoorde stemmen in zijn hoofd'

Een van de auto's die eind april is bekrast in Varik
Een van de auto's die eind april is bekrast in Varik © Persbureau Heitink
VARIK - Hij had last van stemmen in zijn hoofd en was ontzettend boos en gestrest vanwege een naderende uithuiszetting. Dat alles zou hebben gemaakt dat een 39-jarige man uit Varik in april vorig jaar een tiental auto’s in dezelfde straat zou hebben bekrast. De rechtbank in Zutphen boog zich donderdag over deze zaak. Volgens de officier van justitie gaat het om een totale schadepost van zo’n 6000 euro.
Een beveiligingscamera in de Doctor D.M. van Londenstraat filmt op vrijdag 28 april, iets voor middernacht, dat een man een zwaaiende armbeweging maakt richting een bestelbus. Zaterdagochtend en zondagochtend ontdekken buurtbewoners dat dertien auto’s zijn bekrast met een platte schroevendraaier. Volgens een gedupeerde zijn de krassen in sommige gevallen zo diep, dat zelfs de onderlaag van de lak kapot is.

Herkend aan zijn buikje en loopje

Op de camerabeelden herkennen buren en een politieagent de verdachte. In het oog springen kenmerken als zijn buikje, een typisch slungelig loopje, zwaaiende armen, loszittende kleding en iets glimmends bij de zijkant van zijn hoofd. Die zondag wordt de man aangehouden en verhoord. Aan de politie maakt de verdachte duidelijk dat hij geen behoefte heeft aan een advocaat.
De man biedt tijdens de politieverhoren zijn excuses aan en zegt spijt te hebben dat hij een aantal auto's heeft bekrast. Hij zou er naar eigen zeggen niks aan kunnen doen. Tegenover de politie verklaart de man dat hij last had van ‘een boze bui’ en dat hij stemmen in zijn hoofd had die hem gek maken.
De verdachte is tijdens de inhoudelijke behandeling niet aanwezig in de rechtbank van Zutphen. Maar zijn advocaat laat weten dat zijn cliënt bij stress en spanning normaal gesproken hout gaat hakken op de boerderij van zijn werkgever. “Of hij maakt een wandeling langs de Waal om de stilte op te zoeken.”

'Vormfout tijdens politieverhoor'

Zowel de advocaat als de officier van justitie geeft de politie een veeg uit de pan. Tijdens de verhoren zou er onvoldoende zijn gelet op de psychische stoornis van de man. “Ook al had hij een advocaat in eerste instantie afgewezen, hij had toch als kwetsbare verdachte behandeld moeten worden”, aldus het OM. “Het tweede verhoor had gestopt moeten worden. Uit rechtsbescherming had de verdachte alsnog een advocaat toegewezen moeten krijgen. De politie heeft steken laten vallen, er is hier echt sprake van een vormfout.”
Hoewel er dertien aangiften zijn, vindt de officier van justitie dat van slechts twaalf auto’s valt te bewijzen dat die daadwerkelijk door de verdachte zijn bekrast. “Voor de eigenaren is dit bijzonder vervelend. Ze moeten aangifte doen, de auto moet naar de garage en ze zijn hun voertuig even kwijt vanwege de reparatie. Het is daarom een schade met een behoorlijk hoog prijskaartje.”
De verdachte is afgelopen zomer uit zijn huis in Varik gezet vanwege aanhoudende overlast. Momenteel woont hij in Tiel, in een tijdelijke opvang. De gemeente Tiel wees een aanvraag op een uitkering onlangs af. Volgens de advocaat moet een schadevergoeding bij een eventuele veroordeling worden geregeld door zijn bewindvoerder.

Strafeis

De officier van justitie zegt rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Om die reden eist het OM een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Daar gaan twee dagen voorarrest van af. Voor de taakstraf geldt een proeftijd van twee jaar. Ook eist het OM dat de verdachte de schade vergoedt aan een aantal gedupeerden die een claim hebben ingediend.
De rechtbank doet op donderdag 18 januari uitspraak. Vanwege de vormfout tijdens het politieverhoor vraagt de advocaat om vrijspraak of gedeeltelijke vrijspraak.