Rivierengebied

Iedereen heeft weer water in Maasbommel: 'We hebben uren moeten zoeken'

Maasbommel heeft weer water.
Maasbommel heeft weer water. © Pixabay
MAASBOMMEL - Maasbommel heeft weer water. Waterbedrijf Vitens meldt dat de problemen woensdagavond om 22.30 uur voor iedereen voorbij waren.
Monteurs van Vitens konden de oorzaak van het waterlek maar niet vinden, zegt een woordvoerder. "Er liggen door de vele regen overal plassen en dan is het lastig zoeken. Vaak krijg je een tip en die hadden we niet. We hebben uren gezocht. We hebben geen computersysteem dat bij een lek meteen aangeeft: daar moet je naartoe."
De oorzaak zat in de achtertuin van een bewoner van het dorp. "We waren er om 17.30 uur achter en anderhalf uur later hadden de meeste huishoudens en bedrijven weer normale waterdruk." De waterstoring ontstond rond 7.15 uur.

'Leidingen gaan bewegen'

De zegsman over het waarom: "De bodem is door de regen zo verzadigd dat die 'gaat zetten', zoals we dat noemen. En dan gaan leidingen ook bewegen en kan er zomaar een scheurtje ontstaan."
Een kapsalon in Maasbommel zat met de handen in het haar en belde woensdag alle klanten af.
Wanneer hebben gedupeerden recht op compensatie? "Na 24 uur (zonder water) gaan we kijken of we noodwater moeten leveren. Het is niet zo dat als je langer dan 24 uur geen water hebt, je wel een schadevergoeding krijgt", zegt de woordvoerder van Vitens.
Claims vanwege geen water na bijvoorbeeld lekkages worden vaak afgewezen, zegt hij. "Lekkages komen vaak voor. We hebben tientallen monteurs stand-by staan om ze snel te verhelpen. Maar een vergoeding geven voor die uren dat iemand zonder water zit, is meestal niet aan de orde."
Wie toch een claim wil indienen, kan dat hier doen.