Stedendriehoek

Peter (91) fietst iedere dag 34 kilometer naar zijn vrouw: 'Kan haar geen dag missen'

Elke dag fietst Peter Burkhardt (91) van Diepenveen naar Apeldoorn en weer terug.
Elke dag fietst Peter Burkhardt (91) van Diepenveen naar Apeldoorn en weer terug. © Harro Brouwer / RTV Oost
APELDOORN - Door weer en wind elke dag 34 kilometer fietsen om je geliefde te zien. Een uitdaging voor de meeste mensen, maar niet voor de 91-jarige Peter Burkhardt uit Diepenveen. Ondanks zijn leeftijd trapt hij dagelijks naar een verpleeghuis in Apeldoorn.
Peter leerde Caja bijna zeventig jaar geleden kennen in Amsterdam. Een halve eeuw woonden zij samen in Diepenveen, een dorpje in de gemeente Deventer, totdat het niet meer ging.

'Knuffel geven'

"Alzheimer zette er een streep onder. Maar ik wil haar elke dag blijven zien en meemaken. Ik wil haar lieve gezichtje zien en een handje pakken en een knuffel geven. En ze beloont me rijkelijk, want ze knuffelt ook. Alleen daarvoor ga ik al", vertelt Peter tegen mediapartner RTV Oost.
In het begin reed Peter met zijn auto op en neer het Socrateshuis. Later met de fiets. "Dat houdt mij fit en gezond." Zo heeft hij al een kleine 50.000 kilometer bij elkaar gefietst. “Meer dan de aarde rond”, weet de voormalige aardrijkskundeleraar.

Weer en wind

Wel is de fiets inmiddels aangepast naar een driewieler. Dit omdat Peter een tijd geleden onderuit is gegaan bij een rotonde. Door weer en wind fietst hij nu dagelijks op en neer. Behalve als het echt heel slecht weer is, dan neemt hij de taxi. “Ze kennen me allemaal bij PlusOV.”
Bij aankomst gaat de rollator van zijn fiets en wandelt hij naar zijn vrouw. "Dan zeg ik: 'Dag lieve schat'. En dan meteen een knuffel erbij. En dan komt van haar een reactie retour. Echt, ze geeft zo veel terug. Ik kan haar geen dag missen."