Rivierengebied

Discussie na brand in kippenschuur: 'Het is nooit te voorkomen’

Schade na stalbrand Puiflijk.
Schade na stalbrand Puiflijk. © Omroep Gelderland
PUIFLIJK - De brand bij een kippenschuur in Puiflijk waarbij 50.000 kippen omkwamen was 'niet te voorkomen'. Dat zegt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. "Dat is nooit te voorkomen. Dan zou er ook geen brandweer meer nodig zijn."
Volgens de voorzitter is het probleem dat de oorzaak van de brand vaak moeilijk te achterhalen is. "Als we dat weten, kunnen we gerichte maatregelen nemen."

Henk

Werknemers van het pluimveebedrijf, die naast de stallen wonen, ontdekten in de nacht van dinsdag op woensdag de brand en sloegen alarm. Zij slaagden er niet meer in de kippen in de schuur te redden. Door de harde wind van storm Henk verspreidde het vuur zich in razend tempo, waardoor het ook voor de brandweerlieden te gevaarlijk werd om de kippen nog te redden.
In de getroffen stallen waren geen sprinklers, een automatisch brandblussysteem, aanwezig, wat volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid niet verplicht is voor stallen van deze omvang. "Onbegrijpelijk", vindt Bart Kuijer, statenlid voor de Partij voor de Dieren in Gelderland. "We hebben het hier over 50.000 kippen en dan is de stal te klein voor een sprinklerinstallatie? Het is niet zomaar een kippenren in iemands achtertuin", zegt het statenlid geïrriteerd.

'Niet toepasbaar'

Maar Oplaat snapt wél waarom een sprinkler (nog) niet verplicht is. "Sprinklers zijn nu nog niet toepasbaar. Als je brand zou hebben en de sprinklers zouden dan aan gaan dan is dat heel mooi, maar over het algemeen draaien die op een pomp. En het eerste wat kapot gaat bij een brand zijn elektrische apparaten. Dus de pomp doet het dan ook niet meer. Een aggregaat helpt daarbij ook niet, want de kabels kunnen smelten. Dat is dus geen oplossing", legt de voorzitter van de vakbond uit.
Ook vraagt hij zich af of zo'n sprinkler wel het verschil weet tussen rook en stof. "Als je duizenden kippen in een stal hebt, dan krijg je een beetje stof. Als daardoor de sprinkler aan gaat, dan worden die kippen bijna verzopen door de hoeveelheid water die in de stal komt."
Oplaat is dan ook van mening dat er op dit moment geen goede detectiemogelijkheid voor kippenschuren is. "Er wordt al wel onderzoek gedaan naar sensoren die een onderscheid zien tussen stof en rook. Daar zijn ze nu een jaar mee bezig, maar het ei van de Columbus is nog niet gevonden. Daar hopen wij zeker nog op."

Kleinschalige landbouw

De Partij voor de Dieren ziet wel mogelijkheid om grote stalbranden te voorkomen, namelijk door af te stappen op grootschalige veehouderij. "Als we overstappen op kleinschalige veehouderij en er ontstaat toch nog brand, dan zijn sowieso het aantal slachtoffers laag. Ook is het belangrijk om te kijken of er een manier is waarop dieren zelf snel naar buiten kunnen."
"Wij roepen steeds op, ook in de Provinciale Staten, echt die omslag te maken", zegt Kuijer. "Helaas worden onze moties tot nu toe niet aangenomen", aldus het statenlid.