Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Gelderse burgemeesters willen ook verbod op bezit vuurwerk

Naast afsteken, mag je ook geen vuurwerk bij je hebben, als het aan de burgemeesters ligt.
Naast afsteken, mag je ook geen vuurwerk bij je hebben, als het aan de burgemeesters ligt. © ANP
NIJMEGEN/ZUTPHEN - Het bezit van vuurwerk moet worden verboden. Daarvoor pleiten burgemeesters van meerdere Gelderse gemeenten, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Zij vinden dat een verbod op het afsteken van vuurwerk in hun gemeente nu onvoldoende werkt.
Overtreders die vuurwerk afsteken in een gemeente waar dat niet mag, moeten op heterdaad worden betrapt. "We moeten wachten tot iemand het voor de ogen van de handhavers afsteekt", legt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen uit. In de praktijk blijkt dat een lastige opgave voor politie en boa's: als zij een knal horen of een melding krijgen, gaan ze ter plaatse. De overlastgevers hebben dan vaak al de benen genomen.
"Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat vind ik niet uitlegbaar", zei Bruls op nieuwjaarsdag. Hij pleit daarom voor een verbod op het bezit van vuurwerk. Dit zou beter te handhaven zijn: "Als je het bij je hebt, ben je al in overtreding. Dat is duidelijk."

'Vuurwerk impliceert gezelligheid'

Andere burgemeesters steunen het pleidooi van Bruls, zeggen ze tegen Omroep Gelderland. Het gaat om Zutphen, Apeldoorn en Arnhem. In Arnhem gold de afgelopen jaarwisseling voor het eerst een vuurwerkverbod. Zutphenaren moeten er vanaf volgend jaar aan geloven.
"Knalvuurwerk is soms toch eerder een explosief. Vuurwerk impliceert gezelligheid en dit gaat om explosieven", zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Ook Richard Gerrits van handhaversvakbond BOA-ACP ondersteunt Bruls' pleidooi. "Een landelijk verkoop- en vervoersverbod van consumentenvuurwerk vanuit het Rijk, zou zeker helpen. Dat stopt de verkoop van consumentenvuurwerk en maakt het handhaven makkelijker", voegt burgemeester Heerts van Apeldoorn toe.

Mogelijkheid twijfelachtig

De plannen zijn er, maar de haalbaarheid ervan is discutabel. "Je mag in de gemeentelijke APV regelen wat niet in een landelijke regeling staat", zegt emeritus-hoogleraar Bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers. De deskundige wijst op het landelijke Vuurwerkbesluit, waarin ook regels over vuurwerk zijn opgenomen.
Ook volgens Geerten Boogaard, Bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden, kan het zorgen voor overlap met landelijke regels als gemeenten een bezitsverbod willen opnemen in hun lokale wetgeving. Of het wel of niet kan, kan de expert van de Universiteit Leiden niet zeggen: "Daar moet de rechter uitspraak over doen". Als voorbeeld noemt hij de gemeente Schiedam die de verkoop van vuurwerk in de gemeente wilde verbieden vanwege het lokale vuurwerkverbod. De rechtbank floot de gemeente vervolgens terug.
"Ik kan me voorstellen dat er burgemeesters zijn die dit gaan proberen", zegt Boogaard. Het wordt een ander verhaal als de landelijke politiek gemeenten deze bevoegdheden geeft. "Als de wetgever zegt: 'wij willen actief gemeente de ruimte geven om bezit op vuurwerk te verbieden', dan zou het zeker kunnen."

Den Haag aan zet

Burgemeester Jaeger van Zutphen is bekend met het struikelblok. "Landelijke wetgeving maakt dat nu niet mogelijk. Het is dus aan de Haagse Politiek om dat snel te regelen." Dat gemeenten beperkte mogelijkheden hebben, zegt ook burgemeester Marcouch van Arnhem "De wetgever heeft ooit iets gek bedacht. Een gemeente kan een afsteekverbod afvaardigen. Dat is misleidend. De illusie wordt gewekt dat het lokaal kunt weren, maar dat kan helemaal niet."