Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Railterminal lijkt van baan: niemand geïnteresseerd in project van 65 miljoen

Dit was de bedoeling.
Dit was de bedoeling. © Railterminal Gelderland
ARNHEM - De Railterminal in Gelderland komt er waarschijnlijk toch niet. Het is een project van 65 miljoen euro, maar de provincie kan geen partij vinden die wil instappen om de boel te gaan runnen. Bedrijven hadden tot 31 december om zich in te schrijven, maar dat deed niemand.
De provincie buigt zich volgende week over de gevolgen, maar er is al meermaals afgesproken dat er geen extra geld in gestopt kan worden en dat er geen schop in de grond gaat voordat een zogenoemde exploitant is gevonden.

Genoeg tijd gehad

Gelderland zou bedrijven meer tijd kunnen geven, maar gedeputeerde Witjes zei in november dat er geen nieuwe einddatum komt. “Exploitanten hebben genoeg tijd om een aanbod te doen", zei Witjes toen.
De Railterminal is een overslagplaats van weg op spoor en moest bij Valburg komen. De provincie is er enthousiast over en ziet het als een duurzame oplossing die ook goed is voor de economie. Maar het extra verkeer en de gevreesde overlast maken dat omwonenden tegen het plan zijn. Zij stapten eerder al naar de Raad van State om het project tegen te houden.

Lot bezegeld

Dat lukte niet, in november oordeelde de Raad van State dat de Railterminal er gewoon mag komen. Maar nu er geen bedrijven zijn die instappen, lijkt het lot alsnog bezegeld.
Het is nu reces, volgende week komt het Gelders college bij elkaar. In een schriftelijke reactie zegt het college ‘teleurgesteld te zijn' en gaat de opties in kaart brengen.