Rivierengebied

50.000 kippen dood door grote brand

De brandweer aan het werk in Puiflijk.
De brandweer aan het werk in Puiflijk. © Persbureau Heitink
PUIFLIJK - Bij een uitslaande brand in een kippenschuur in Puiflijk zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zo'n 50.000 kippen doodgegaan. Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Werknemers van het bedrijf, die naast de stallen wonen, ontdekten de brand en sloegen alarm. Zij slaagden er niet meer in de kippen in de schuur te redden. Op het moment dat de brandweer arriveerde, stond één van de twee schuren volledig in brand. Door de harde wind van storm Henk verspreidde het vuur zich in snel tempo, waardoor het ook voor de brandweerlieden te gevaarlijk werd om de kippen nog te redden.

Tweede schuur behouden

De brandweer focuste vanaf dat moment op behoud van een tweede schuur en zette daarvoor groot materieel in. Uiteindelijk lukte het de tweede schuur, met ook daarin 50.000 kippen, nat te houden en daarmee te redden.
Bekijk de beelden:
Grote brand in kippenstal
Tussen de twee stallen bevindt zich een brandwerende scheiding, weet de NOS. In de getroffen stallen waren geen sprinklers aanwezig, wat volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid niet verplicht is voor stallen van deze omvang.

Ramen en deuren sluiten

De Veiligheidsregio adviseerde omwonenden ramen en deuren gedurende de nacht gesloten te houden. Inmiddels is die waarschuwing niet meer van kracht.