Arnhem en omstreken / Achterhoek

Deze Gelderlanders doen mee aan de Dakar Rally

Mitchel van den Brink in de Dakar Rally 2023
Mitchel van den Brink in de Dakar Rally 2023 © ANP
ARNHEM - Vrijdag start de 46e editie van de Dakar Rally. Al met al leggen de deelnemers 7289 kilometer af. Als zij de finish halen tenminste. Want de deelnemers gaan zware omstandigheden en lange etappes tegemoet. Nieuw dit jaar: een etappe van 48 uur.
Meerdere Gelderlanders doen mee aan deze loodzware race, dus wij zetten 'the ones to watch' voor je op een rij.

Martin en Mitchel van den Brink

De Harskamper Mitchel van den Brink is gelijk een kanshebber. 21 jaar is hij pas, maar toch een van de rijders om in de gaten te houden. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al zes keer eerder meegedaan aan de Dakar. Vorig jaar eindigde hij als vierde in de vrachtwagen, vlak achter vader Martin. Dit jaar gaat hij, samen met monteur Jarno van de Pol uit Ede, voor het podium.
Vader Martin doet met Rijk Mouw uit Kootwijkerbroek ook dit jaar weer mee in dezelfde categorie als zijn zoon: de truck. Maar hij zet vol in op zijn zoon deze editie. "Mitchel had de vorige keer op de tweede dag vier lekke banden en daar verloor hij twee uur. Die tijd kun je niet meer inhalen, maar hij is toch nog vierde geworden en heeft verschillende etappes gewonnen. Toch een knappe prestatie. Nu kunnen we met Mitchel voor de winst gaan."
Vader Martin ziet zoon Mitchel als favoriet
Vader Martin ziet zoon Mitchel als favoriet © Omroep Gelderland

Gert-Jan van der Valk

Gert-Jan van der Valk, bestuurder van de welbekende gelijknamige hotels, is er dit jaar ook weer bij in de SSV (een soort buggy). Samen met zijn navigator Branco de Lange stapt hij voor de derde keer in. Het doel van de twee is om de Dakar dit keer uit te rijden. Iets wat tot nu toe nog niet lukte.
De twee kennen elkaar in ieder geval door en door. Al 15 jaar maken ze deel uit van de motorsport en sinds 2017 zijn zij samen de offroad rallysport ingestapt.
Gert-Jan van der Valk in de Dakar Rally 2022
Gert-Jan van der Valk in de Dakar Rally 2022 © ANP

Floor Maten

Floor Maten uit Gorssel rijdt zelf wellicht niet, maar maakt wel deel uit van een bijzonder team dat onder leiding staat van de Brabantse Anja van Loon. Als navigator gaat zij namelijk met het eerste volledige vrouwelijke team van start in de truck, een onderdeel dat vaak als 'te zwaar' voor vrouwen wordt omschreven.
Eerder zat ook Suzanne van Leth-Peek uit Hedel in het team. Tijdens een eerdere wedstrijd, de Morocco Desert Challenge, raakte zij bevangen door de hitte waarna zij de strijd moest staken. Voor deze editie is zij daarom vervangen.