Achterhoek / Stedendriehoek

Matthijs van Nieuwkerk maakt hier zijn comeback op tv

Matthijs van Nieuwkerk samen met de Ridders van Gelre
Matthijs van Nieuwkerk samen met de Ridders van Gelre © Omroep Gelderland
VORDEN - Tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk keert vanavond terug op de Nederlandse televisie. Dat doet hij in het programma Ridders van Gelre van Omroep Gelderland. De presentator woont al jarenlang in de Achterhoek en noemt zichzelf een 'cheerleader voor Gelderland'. Ridders Bas Steman en René Arendsen ontmoeten Van Nieuwkerk aan de stamtafel van Hotel Bakker in Vorden.
De scene met Matthijs van Nieuwkerk is de opening van het elfde seizoen Ridders van Gelre. Daarin moedigt Matthijs van Nieuwkerk de Ridders aan om de komende weken op zoek te gaan naar het Gelders gevoel. Zelf woont de geboren Amsterdammer sinds zestien jaar in de Achterhoek. In die tijd is hij een grote liefhebber van de Gelderse natuur en geschiedenis geworden.
“Misschien ben ik wel een cheerleader van Gelderland. Als je hier de laatste zestien jaar woont, in het hart van deze schitterende provincie, dan mag ik wel zeggen dat ik een Gelders gevoel heb. Ik kan niet zoveel slechts zeggen over deze provincie.” Geïnspireerd door deze woorden gaan de Ridders iedere week op zoek naar andere inwoners die zich trotse Gelderlanders voelen.

Gelders Museum in bestaand gebouw

In de aflevering met Van Nieuwkerk staat de totstandkoming van een Gelders Museum centraal in de uitzendingen. Al jaren pleiten de Ridders voor een museale instelling die als enige doel heeft om de unieke Gelderse cultuurgeschiedenis te laten zien aan een breed publiek. Een visitekaartje voor de provincie Gelderland. Matthijs van Nieuwkerk spoort de Ridders aan om zelf een plan te maken en daarmee het Gelders Museum snel te realiseren.
Het Gelders Museum is één van de plannen uit het Coalitieakkoord van de provincie Gelderland voor de komende jaren. BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hebben afgesproken dat ze het idee van de Ridders van Gelre overnemen en de mogelijkheden voor een Gelders Museum gaan onderzoeken. Onder andere de grootste oppositiepartij PvdA is enthousiast over deze belofte uit het Coalitieakkoord.
Het Gelders Museum zou plaats moeten bieden aan een overzichtstentoonstelling over het Verhaal van Gelderland vanaf de prehistorie tot het heden. Daarin wordt doorverwezen naar de kleinere en grotere musea in de hele provincie. Als het aan de Ridders ligt, wordt daar geen nieuw gebouw voor neergezet. Het Gelders Museum kan in een bestaand gebouw dat leegstaat en zou moeten aansluiten bij een bestaande museale instelling.
Matthijs van Nieuwkerk tijdens opnames Ridders van Gelre
Matthijs van Nieuwkerk tijdens opnames Ridders van Gelre © Omroep Gelderland

TV-comeback

In Ridders van Gelre werkt Matthijs van Nieuwkerk voor het eerst weer mee aan een programma op de Nederlandse televisie. In november 2022 verdween de presentator van het scherm na een artikel in de Volkskrant over misstanden op de redactie van De Wereld Draait Door.
Van Nieuwkerk zou medewerkers van het programma met extreme woede-uitbarstingen structureel hebben geïntimideerd. Het onderzoek naar misstanden bij de NPO is nog in volle gang. Matthijs van Nieuwkerk presenteert vanaf april nieuwe programma’s bij RTL4.
Ridders van Gelre is vanaf 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.