Noord-Veluwe

Opperrabbijn Jacobs bezoekt Putten na bekladding: 'Ik zou graag de bekladders spreken'

Jan van den Hoorn (links) laat Rabbijn Jacobs de Gedachtenisruimte zien.
Jan van den Hoorn (links) laat Rabbijn Jacobs de Gedachtenisruimte zien. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Bijzonder bezoek voor de Gedachtenisruimte in Putten, deze dinsdagochtend. Opperrabbijn Binyomin Jacobs ging in gesprek met bestuursleden van Stichting Oktober 44, nadat de muur van de Gedachtenisruimte afgelopen weekend beklad werd. "Hier zijn mensen mee gekwetst, en ik wil mijn medeleven betuigen."
Hij heeft naar eigen zeggen geen rationele reden gehad om naar Putten af te reizen. "Toen ik hoorde van de bekladding, voelde ik dat ik namens de Joodse gemeenschap mijn steun wilde uitspreken", zegt Rabbijn Jacobs. "Ik ken de geschiedenis van Putten, en ik weet dat deze gedachtenisruimte dient als plek om de overledenen te herdenken. Dat iemand het dan nodig vindt om zo'n belangrijke ruimte te bekladden, daar kwetst hij mensen mee. Nabestaanden en overlevenden van de oorlog."

Antisemitisme

Op Oudejaarsdag bleek de buitenmuur van de ruimte bespoten met graffiti. Er stond '7 okt '23' op de muur, samen met een Davidsster tussen twee strepen. Die dag, 7 oktober, is de dag waarop Hamas de aanslag pleegde op Israël, waarbij zo'n 1200 Israëliërs werden gedood. Het was het begin van de hernieuwde strijd van Israël tegen Hamas.
"Dat die datum op de muur gekalkt wordt, kan ik niet anders zien dan in het kader van antisemitisme", zegt de Rabbijn. "Ik weet natuurlijk niet waarom degene die dit gedaan heeft, deze tekst schreef. Misschien was het het eerste wat naar boven kwam, of zit er iets anders achter, maar het past wel in het sentiment van het moment, dat antisemitisch en antizionistisch is. Die twee termen zijn nu één geworden."
Jacobs vertelt over antisemitische gebeurtenissen die hij en anderen geregeld meemaken. Jan van den Hoorn, voorzitter van de Stichting Oktober 44, is onder de indruk van de verhalen. "Als je hoort wat hij steeds weer mee moet maken. Je denkt dat we het hier zo goed voor elkaar hebben, in onze rechtsstaat, maar daar twijfel ik nu toch wat aan. Het was fijn om dit gesprek te mogen voeren, en heel speciaal om dat juist in de Gedachtenisruimte te doen."

In gesprek met de daders

Dat gesprek voert Jacobs graag. "Ik zou het heel mooi vinden om met de bekladders te kunnen praten. Misschien hebben zij geen idee wat deze actie met mensen doet, daar zou ik graag met ze over spreken. Want juist door met elkaar in gesprek te gaan, ga je polarisatie tegen, is mijn ervaring. En hier, vandaag, ben ik er vooral om met de mensen van de stichting te praten. Hun ruimte is beklad, de nagedachtenis aan de overledenen hier is besmeurd. Ik wil ze steunen, als een soort rouwbezoek."
"En dat vind ik zeer waardevol", zegt Van den Hoorn. "Dit wordt zeer gewaardeerd."
De muur van de gedachtenisruimte is inmiddels helemaal schoongemaakt, van de graffiti is niets meer te zien. Iets verderop is een spuitbus gevonden, die vermoedelijk gebruikt is door de daders.