Arnhem en omstreken

McDonald's-schutter gaat in hoger beroep

Veysel Ü in de rechtbank in Zwolle.
Veysel Ü in de rechtbank in Zwolle. © ANP
ZWOLLE - Veysel Ü, de man die twee in Zwolle twee broers doodschoot, gaat in hoger beroep. In maart 2022 schoot de 34-jarige Veysel uit Rozendaal de broers Ali (57) en Hüseyin Torunlar (62) op klaarlichte dag in de McDonald's dood. Twee weken geleden werd hij veroordeeld tot 30 jaar cel voor de dubbele moord.
Met die uitspraak gaat de schutter dus niet akkoord. De rechtbank van Overijssel heeft dinsdag bevestigt dat de advocaten van Veysel hoger beroep hebben aangetekend tegen de uitspraak.

Bedreigd

De zaak draaide om geleend geld van Veysel aan de familie Torunlar. Met name aan de zoon van Ali: Ozan. Er is bewijs dat zoon Ali Veysel heeft bedreigd. Volgens Veysel is hij ook door Hüseyin en Ali bedreigd, onder meer in de McDonald's. De verdediging wees de familie Torunlar aan als criminelen die de verdachte leeggezogen hadden en tot wanhoop dreven.
Maar de rechter vond dat nergens uit blijkt dat Veysel inderdaad concreet werd bedreigd door de broers. Daarbij nam Veysel een schietklaar wapen mee naar de afspraak, ziet de rechter. "Dus heeft hij op zijn minst in overweging genomen zijn vuurwapen te gebruiken." Er was volgens de rechter voldoende tijd om over dat voornemen na te denken. De rechter besloot daarom dat er sprake was van voorbedachte rade.
Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep van start gaat.