Rivierengebied

Dit is de man die de miljoenenwinnaars in Geldermalsen bijstaat

Roel Eleveld staat winnaars in de PostcodeLoterij bij.
Roel Eleveld staat winnaars in de PostcodeLoterij bij. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro viel op 1 januari in Geldermalsen. Zo'n gigantisch geldbedrag doet iets met mensen en daarom krijgen winnaars standaard nazorg van een zogenaamde miljonairsbegeleider. Roel Eleveld is de man die winnaars in de eerste periode bijstaat.
Eleveld werkt al dertig jaar bij de PostcodeLoterij en begeleidt sinds ruim tien jaar prijswinnaars. "Wat het zo leuk maakt, is dat ik aanbel en dan zelf al weet: hier gaat iets groots gebeuren", zegt Eleveld. "De mensen hebben dan zelf nog niets door, dat maakt het bijzonder. Het is een levensveranderend moment."
De begeleiding voor prijswinnaars is meer dan een geste vanuit de loterij. In de eerste periode komt er ontzettend veel op winnaars af en lopen ze tegen problemen aan, die ze voorheen niet kenden. Plots is er geld als water en dat leidt er niet zelden toe dat familieleden, oude vrienden en vage kennissen toenadering zoeken. De prijsbegeleider staat winnaars om die reden bij met raad en daad.
Roel Eleveld in Geldermalsen.
Roel Eleveld in Geldermalsen. © Omroep Gelderland

Ongeloof bij winnaars

"Het eerste dat je altijd hoort, is: hoe is het mogelijk? Het kan niet waar zijn! Er is, zeker in dat eerste moment, echt sprake van ongeloof", weet Eleveld uit ervaring. Als mensen de grootste schok te boven zijn en zich realiseren dat ze miljonair zijn geworden, start het nazorgtraject.
"We hebben de winnaars maandag allemaal in de bus meegenomen naar een prachtig kasteel, hier in de omgeving", doet Eleveld uit de doeken. "Daar hebben ze prijs officieel in ontvangst genomen. En dinsdagochtend hebben we een bijeenkomst gehad met koffie en een broodje. Daarbij hebben we in alle rust uitgelegd wat er nog meer gebeurt deze week, hoe de prijs wordt overgemaakt en wat we voor winnaars kunnen betekenen. Dat geeft een gerust gevoel."

Persoonlijke en financiële begeleiding

"Het is best spannend, zo'n grote prijs winnen. Zoiets overkomt je niet iedere dag", zegt Eleveld. "Daarom hebben we, naast de persoonlijke begeleiding die ik doe, ook een financiële begeleiding. We vragen mensen hun wensen op papier te zetten en dan geven we met een accountantsbureau een gratis, op maat gemaakt, persoonlijk advies. Stel je vragen, zeggen we tegen winnaars. Want mensen hebben altijd vragen. Zullen ze hun huis verbouwen, de hypotheek aflossen, een studie betalen voor hun kinderen? Die vragen verwerken we in een persoonlijk advies."
De bewoners van de Koningsweg in Geldermalsen mochten maandag samen de helft van de prijzenpot verdelen: 29,45 miljoen euro. De andere helft van het bedrag is voor héél Geldermalsen, omdat de postcode van het hele dorp bestaat uit dezelfde vier cijfers. Nu wint 'de rest' van het dorp beduidend minder, maar alsnog kan de impact van een geldprijs erg groot zijn, weet winnaarsbegeleider Eleveld.

Uitzien naar wijkfeest

Hij leeft toe naar het weekend, wanneer het loterijfeestje in Geldermalsen wordt afgesloten. "Zaterdag maken we op het wijkfeest bekend hoeveel de andere mensen hebben gewonnen. En pas als mensen dan op hun bankrekening de bijschrijving zien, is het echt werkelijkheid voor ze. Nederlanders zijn over het algemeen vrij nuchter. Als we na een jaar terugkomen en de winnaars spreken, zien we vaak dat ze het huis hebben verbouwd, zonnepanelen hebben aangeschaft of een andere auto hebben gekocht. En ook de rest wordt vaak heel verstandig besteed."