Rivierengebied

Winnaars Geldermalsen nuchter na miljoenenregen: 'Ben al gelukkig'

Deze mensen deelden allemaal mee in de prijzenpot.
Deze mensen deelden allemaal mee in de prijzenpot. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De Koningsweg is deze dagen het centrum van de wereld in Geldermalsen. Het dorp aan de westkant van de Betuwe won afgelopen weekend de PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro en de meespelende bewoners van de Koningsweg verdelen samen de helft van die enorme pot. Zij weten sinds maandag al dat ze miljonair zijn, de rest van het dorp hoort zaterdag hoeveel geld ze mogen bijschrijven.
Een vrouw die deze ochtend in de miezerregen haar hond uitlaat, is één van die 'andere inwoners' van Geldermalsen. Ze woont niet op de Koningsweg, maar in een naastgelegen straat. De vrouw speelt mee in de PostcodeLoterij en behoort dus ook tot de winnaars. Maar hoeveel ze gewonnen heeft, weet ze nog niet. "Je moet het bedrag natuurlijk met een hoop andere mensen delen, hè? Ach, zaterdag hoor ik meer. Ik verwacht er gewoon niet te veel van", zegt ze. "Als ik echt een miljoenenbedrag had gewonnen, had ik er lekker van genoten. Wie wil dat niet, hè?"

'Ik ben al gelukkig'

Iets verderop loopt een man net de voordeur uit, op weg naar zijn werk. Hij woont niet op de Koningsweg en is dus geen hoofdprijswinnaar, maar deelt wel mee in de prijs die in heel Geldermalsen is gevallen. Want meespelen, dat doet hij al jaren. Twee loten heeft de man, dus hij is benieuwd. "Zaterdag hoor ik meer", zegt hij. "Maar weet je, ik ben gelukkig getrouwd, dus ik heb altijd prijs", lacht hij.
Deze man heeft geen prijs nodig om gelukkig te zijn, zegt hij.
Deze man heeft geen prijs nodig om gelukkig te zijn, zegt hij. © Omroep Gelderland
Op serieuzere toon vervolgt hij: "Ik heb echt alles wat mijn hartje begeert: ik ben gezond en gelukkig. Een tevreden mens, dus. En geld maakt niet gelukkig. Met één letter verschil in de postcode had ik misschien miljoenen gewonnen. Maar als mij dat was overkomen, had ik geen idee gehad wat ik ermee had gedaan. Waarschijnlijk was ik ook in dat geval gewoon weer aan het werk gegaan."

Speciaal stukje om gefietst

Een oudere vrouw op een sportfiets stopt even om de drukte in zich op te nemen. Ze woont in Tricht en fietst hier normaal gesproken niet door de buurt, maar vandaag maakte ze een uitzondering. "Het leeft natuurlijk enorm in de buurt, temeer omdat dit zo'n aparte straat is met al die inhammen", zegt ze. "Dus er winnen heel veel mensen die hier wonen. Of ik baal dat de prijs niet in Tricht is gevallen? Ach, ik heb een eigen huis en heb het al heel goed."
Deze mevrouw fietste speciaal even naar Geldermalsen om een kijkje te nemen.
Deze mevrouw fietste speciaal even naar Geldermalsen om een kijkje te nemen. © Omroep Gelderland
Toch wil ze wel hardop dagdromen wat zíj gedaan zou hebben, als ze miljoenen had gewonnen. "Ik zou mijn kinderen wat geven, denk ik. Haha, ik zal je eerlijk vertellen: weet je nog dat die vrouw in Brabant zo boos werd dat ze niet meespeelde en een zaak aanspande, toen de jackpot in haar straat viel? Vanaf dat moment ben ik pas gaan meespelen. Mijn zoon zei tegen me: 'Je bent een mooie, je trapt er in.' Maar ach, ik blijf rustig meespelen bij de PostcodeLoterij, hoor."

'Mijn zus heeft 4,9 miljoen gewonnen'

Een straat verderop staan drie bewoners op leeftijd met elkaar te kletsen in de voortuin. Ze kijken geamuseerd naar de hoeveelheid mensen in hun buurt: cameraploegen, verslaggevers en nieuwsgierige aagjes verdringen zich om iets mee te krijgen van het gevoel op de Koningsweg. "Of ik een lot heb?", zegt één van hen. "Jazeker. Maar hoeveel ik heb gewonnen, weet ik nog niet. Mijn zus heeft in elk geval 4,9 miljoen euro gewonnen, die woont op de Koningsweg."
De man heeft zijn zus maar heel kort gesproken, sinds ze het goede nieuws te horen kreeg. "Vanmorgen is ze helaas naar een crematie, dat is wel even minder. Maar vanmiddag is ze thuis en ga ik even langs, om haar en haar man te feliciteren. Ik gun het ze van harte. Ze waren al op zoek naar een ander huisje. Ze hebben ook kinderen, dus dat maakt het extra leuk. Ze hebben trouwens ook een broer en een zus...", knipoogt hij veelbetekenend.
De vrouwen die bij hem staan te kletsen, zijn ontzettend benieuwd wie er zaterdag allemaal afkomen op de prijsuitreiking voor de rest van het dorp. "Er zit natuurlijk veel verschil tussen de prijzen die zijn gewonnen. Het is heel spannend allemaal. Het is nu veel op tv en de belangstelling is groot", zegt één van hen. De ander vult aan: "Ik ben ook in de prijzen gevallen, maar hoeveel ik heb gewonnen, dat weet ik zaterdag pas."
Ook deze drie inwoners zijn in de prijzen gevallen, maar ze weten nog niet hoeveel ze gewonnen hebben.
Ook deze drie inwoners zijn in de prijzen gevallen, maar ze weten nog niet hoeveel ze gewonnen hebben. © Omroep Gelderland