Gelderse Vallei

Dankzij Laura kunnen kinderen nu een dubbele achternaam krijgen

Laura Kraak samen met haar dochter Charlie Kuhlmann Kraak.
Laura Kraak samen met haar dochter Charlie Kuhlmann Kraak. © Laura Kraak
WAGENINGEN - Kinderen kunnen vanaf dit jaar een dubbele achternaam krijgen. Laura Kraak uit Wageningen pleit hier al sinds 2016 voor, met resultaat. Dinsdagochtend stond ze als eerste op de stoep van het gemeentehuis om haar achternaam toe te voegen aan de naam van haar zoon en dochter.
Kraak zet zich al jaren in voor een dubbele achternaam, vertelt ze op Radio Gelderland. "Ik dacht eigenlijk dat het altijd al mogelijk was. Dat leek mij gewoon vanzelfsprekend. Als twee mensen een kind krijgen, dan komt het van twee mensen. Dan zou het wel zo eerlijk zijn als je van alle twee een achternaam mag. Maar het bleek niet te kunnen, terwijl het in andere landen om ons heen wel kan."
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. In 1998 werd het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders dus ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen. In het voorjaar van 2023 ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming.

Gedoe

Volgens Kraak zorgt een dubbele achternaam voor minder gedoe in het buitenland. "Het is een beetje gek als ik met mijn twee kinderen bij de douane sta en zij hebben een andere achternaam dan ik, terwijl ik de moeder ben. Wij gingen toevallig vorig jaar twee maanden naar Valencia om daar te wonen, en toen moest ik een uittreksel meenemen van 'de vader keurt dit goed'", zegt Kraak geïrriteerd.
Maar als iedereen een dubbele achternaam zou hebben, wordt de lijst met achternamen niet erg lang? "Daar is inderdaad een stokje voor gestoken. Dat zou wel erg onhandig zijn. Je moet het altijd bij twee namen houden. Ook als je bijvoorbeeld gaat trouwen. Maar dan heb je dus wel veel keus. Ik zou dan voor de twee namen kiezen die het mooist bij elkaar passen."

'Alleen bij officiële gelegenheden'

"Je hoeft jezelf echt niet altijd voor te stellen met je dubbele achternaam", zegt Kraak. "Eigenlijk gebruik je een achternaam alleen maar bij officiële gelegenheden. Maar als je lid wordt van de bibliotheek of het zwembad, kun je best één naam gebruiken. Het hoeft helemaal niet zo gecompliceerd te zijn."
Niet alleen baby's kunnen een dubbele achternaam krijgen, ook kinderen die na 2016 zijn geboren kunnen een extra naam toevoegen. "Dat kan trouwens alleen nog dit jaar. Vanaf volgend jaar is dit alleen toegestaan bij baby's", aldus Kraak.