Rivierengebied

Geld gaat rollen in Geldermalsen: 'Ik moet het nog zien'

De PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro viel in Geldermalsen.
De PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro viel in Geldermalsen. © Persbureau Heitink
GELDERMALSEN - De PostcodeKanjer van 58,9 miljoen euro viel begin deze week op een postcode in Geldermalsen. Zo'n bedrag doet iets met een dorp. En niet alleen met de winnaars, maar ook met de middenstand. Want het geld rolt niet zelden hun kant op.
Makelaar Robbert Pennock werkt al 24 jaar in Geldermalsen. Hij moet nog zien of de loterijwinnaars zich straks massaal melden bij zijn makelaarskantoor - of dat van een ander. "Over het algemeen wonen hier mensen die niet direct een uitspatting doen", legt Pennock uit. "Maar het kan natuurlijk prima zo zijn dat mensen die een mooi bedrag winnen, denken: ik woon nu in een rijtjeswoning, maar ik zou best graag vrijstaand willen wonen."
Het gewonnen geld kan dromen plotseling werkelijkheid maken, weet Pennock. "En als je een groot bedrag wint, komt een nieuwe woning toch vaak primair op in je gedachten. Net als een verre reis of een nieuwe auto. Ik las in de krant al over een jong echtpaar dat plannen had het huis te verbouwen, en een andere mevrouw wilde graag een reis naar Egypte maken. Het is even afwachten wat er gebeurt. Winnaars worden uiteraard altijd begeleid na zo'n prijs. Maar hoe dan ook zal het geld alle winnaars aan het denken zetten."

Hoe wordt het geld verdeeld in Geldermalsen?

Het dorp aan de westkant van de Betuwe telt zo'n 11.000 inwoners. Iedereen in het dorp die meespeelt met de PostcodeLoterij valt in de prijzen, al valt het geldbedrag bij de één wel wat hoger uit dan bij de ander. De loterijspelers van de winnende postcode (4191 HB) wonen op de Koningsweg en verdelen samen 29,45 miljoen euro. De rest van Geldermalsen - die meespeelt met de vier cijfers 4191 - mag de rest verdelen naar gelang het aantal loten.

Nieuwe auto

Henk Pellegrom is BMW-specialist in Geldermalsen. Een klant van hem won 4 miljoen euro, maar die komt bij hem geen nieuwe auto aanschaffen, vermoedt Pellegrom. De auto's die hij heeft staan zijn namelijk occasions. Sowieso voorziet Pellegrom geen flinke toeloop, nu de portemonnee van Geldermalsen stevig gespekt is.
"Als je 2 miljoen euro wint, ga je denk ik geen gebruikte BMW aanschaffen. Dan rijd je naar een duurdere dealer", denkt Pellegrom. "Niet iedereen wint meteen zo'n groot bedrag, dat klopt. En ja, dan kun je prima bij ons terecht. Het is natuurlijk hartstikke leuk voor mensen als zoiets ineens mogelijk is en wie een nieuwe auto wil kopen, is hier van harte welkom. De koffie staat klaar, hoor. Maar dat staat het altijd al."

Mooi sieraad

Naast een nieuwe woning en een nieuwe auto kan ook een exclusief sieraad binnen handbereik komen, voor wie een serieus geldbedrag wint. "Daar heb ik ook al even aan gedacht, haha", lacht juwelier Erik van Leeuwen. "Maar ik heb nog geen extra klanten gezien, hoor. Ze zijn natuurlijk van harte welkom, hier. Ik heb genoeg moois. Maar dan wel graag pas na vrijdag, want ik ben deze week nog druk aan het balansen."
Dat de gevallen miljoenenprijs leeft in het dorp, is een ding wat zeker is. "Het leeft wel, ja", zegt de juwelier. "Het is best een spektakel. Ik heb zelf geen loten, dus ik heb ook niks gewonnen. En dat maakt me ook niet uit. Geld is leuk, maar als je ernstig ziek bent heb je er niks aan, hè?"