Arnhem en omstreken

Afvalprikkende burgemeester Arnhem bespot op sociale media

Ahmed Marcouch plaatst deze foto van zichzelf op sociale media.
Ahmed Marcouch plaatst deze foto van zichzelf op sociale media. © Ahmed Marcouch
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft op social media voor nogal wat opschudding gezorgd met een foto. Daarop is hij te zien met een afvalgrijper en een veiligheidshesje aan, terwijl hij straatafval opruimt.
Daarbij staat dat hij in de ochtend van 1 januari vuurwerkafval is gaan opruimen. Maar wie goed kijkt ziet dat de bomen wel erg groen zijn voor dit seizoen. En dat is ook mensen op social media opgevallen.

'Afvalgrijper over de schouders'

"Zo sta je ’s nachts met duizend Arnhemmers samen langs de Rijn af te tellen en alle vuurwerkvreugde te delen – en zo sta je ’s morgens op straat met een afvalgrijper over je schouder voor vuilnis dat je zelf daar niet hebt neergelegd. Althans, zo vergaat het mij", schrijft Marcouch bij de foto. De burgemeester beweert dat hij de schoonmakers een handje helpt en roept mensen op om hetzelfde te doen.
De reacties onder het bericht zijn niet mals. "Als je jokt, moet je het wel goed doen. Echt iedereen kan die bomen achter je zien, schat", zegt Ines op X. "Foutje met de foto? Beetje amateuristisch …. Bladeren aan de bomen op 1 januari. U bent echt af!", reageert Rob.

Zelfspot

Is de burgemeester zich wel bewust van de foto en is hij wel echt vuurwerkafval gaan opruimen? "Het is een oude foto", licht een woordvoerder van Marcouch toe. "Ik zei ook al: 'dat ziet er georganiseerd uit. Is dit een actie van een moskee, gezien er ook een vrouw met hoofddoek op de achtergrond staat?' Ik kan wel lachen om de oude foto, ik zie het als zelfspot."
Volgens de woordvoerder is de Arnhemse burgemeester wel degelijk diezelfde ochtend vuurwerk gaan opruimen. "Hij is op eigen gelegenheid met wat apparatuur naar de Hommelseweg gegaan en is van alles gaan opruimen. Dat doet hij overigens wel vaker, dat weten de ambtenaren ook. Als je met hem door de stad loopt, zie je hem vaak blikjes opruimen. Ook heeft hij altijd klachten van 'daar is het vies' en 'dat is niet meer heel'", aldus de woordvoerder.

Inmiddels heeft de burgemeester zelf ook op de 'ophef' gereageerd: "Ik vond zelf mijn historische schoonmaakfoto heel grappig. Maar ik heb er ook een serieuze boodschap mee: ik ruim al jaren rotzooi op die op straat voor mijn voeten ligt. Ook als de bomen groen zijn en ook toen ik nog geen burgemeester was", schrijft Marcouch op X.

Grappen

Niet alleen de woordvoerder en de burgemeester vinden de oude foto grappig, ook op X worden er massaal grappen gemaakt. "Het is volop zomer in Arnhem, ik ga een reisje boeken!", grapt Frija. En Petra hielp de burgemeester een beetje door alvast een foto te bewerken: