Gelderland

Kletsnatte dag: 'Er kan wel 30 millimeter vallen'

Fietsers trotseren de regen.
Fietsers trotseren de regen. © ANP
Het nieuwe jaar begint zacht, maar wel heel nat. In Nederland valt er vandaag tussen 20 en 40 millimeter regen. "In Gelderland zitten we al op de helft", zegt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza. "Vannacht is er al 13 millimeter neerslag gevallen. Vandaag zou dat zomaar richting de 30 millimeter kunnen gaan."
De tweede dag van 2024 gaat het dus flink regenen. "In de ochtend wordt het wat droger vanuit het westen, maar vanmiddag kan er weer een hele plens vallen", zegt de weerman. Wat de regen gaat betekenen voor de waterstanden in de rivieren, durft Willemsen niet te zeggen. "Het water staat overal hoog en die problemen zullen niet zomaar verdwijnen."

Water stijgt

Bij Waterschap Vallei en Veluwe houden ze de situatie goed in de gaten. "Het water in sloten en andere watergangen zal mogelijk weer hoger komen te staan en mogelijk kunnen watergangen buiten de oevers treden. Onze medewerkers zijn paraat en blijven de situatie monitoren. Al onze gemalen zijn klaar om de neerslag te verwerken", melden ze.
De regen gaat gepaard met zachte temperaturen. "Normaal is het in het begin van januari zo'n 6 graden", aldus Willemsen. "Nu zitten we daar flink boven. Vandaag wordt het 12 graden", vertelt de weerman.

Harde wind

We moeten in onze provincie rekening houden met een harde wind. "In Gelderland staat er overdag ook een stevige wind, windkracht 4. Vanavond en vannacht neemt de windkracht toe met 5 of 6. Daarbij zijn er windstoten van zo'n 75 km/u", zegt Willemsen. In andere provincies - alleen niet in Brabant, Limburg en Gelderland - geldt code geel in verband met zware windstoten voor van 80-90 km/uur.

Kouder en droog

Wat kunnen we verder de komende tijd verwachten? "Deze werkweek blijft het wisselvallig. Zoveel als er vandaag valt, valt er andere dagen niet. Het wordt minder nat. Vanaf zaterdag krijgen we een overgang en breekt er een droge periode aan. Die kan wel een week duren. Ook dalen de temperaturen en krijgen we mogelijk met vorst te maken. Overdag kan de temperatuur dan rond of net boven het vriespunt komen. In de nachten is het helder en gaat het een aantal graden vriezen", aldus Willemsen.