Achterhoek

Gelderland plonst 2024 in, nieuwjaarsduik groot succes

Gelderland plonst 2024 in
Gelderland plonst 2024 in © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Tot nu toe waren de nieuwjaarsduiken in in recreatieplas 't Hilgelo bij Winterswijk kleinere en particuliere initiatieven, maar dit jaar wordt het groter aangepakt. De beheerders van Camping Sevink Molen besloten namelijk om de organisatie dit jaar zelf in handen te nemen.
Blote basten, bikini's en oranje mutsen vullen het strand van de recreatieplas. Honderden mensen zijn op de nieuwjaarsduik afgekomen. "Dit is al het vierde of vijfde jaar dat ik een nieuwjaarsduik doe", vertelt Danny Hoeksema. Een wilde nacht heeft hij niet gehad: "Ik ben net een half uurtje wakker. Ik heb een nachtdienst gehad, maar dit is lekker wakker worden. Je wordt er helemaal zen van"
Er zijn veel mensen op deze eerste officiële nieuwjaarsduik in Winterswijk afgekomen. Inschrijven of aanmelden was niet nodig. "Iedereen kan meedoen, maar we moeten wel een beetje op elkaar letten natuurlijk", zegt sportcoach Marjet ten Dolle. Ten Dolle is op nieuwjaarsdag verantwoordelijk voor de warming-up, zodat mensen met warme spieren het water ingaan. Of het nodig is? "Het is vooral om mensen te enthousiasmeren."

Voor de gezondheid

Hoe lang je in het water moet blijven voordat het een nieuwjaarsduik is, maakt volgens Ten Dolle niets uit. Niks is te gek en alles mag, legt zij uit: "Het water is 8 graden, dus dat valt mee. Maar als je er alleen even in en uit wilt lopen, dan is dat helemaal prima."
"We zien wel hoe lang ik erin blijf", zegt de Duitse Andre. Het de eerste keer dat hij zijn jaar in koud water start. Vier jaar geleden deed hij ook al een poging in Scheveningen, maar die duik ging vanwege een storm niet door. Zijn reden voor een verfrissende start van het jaar: "Ik doe het voor mijn gezondheid."

Een keer wat anders

Een andere reden om mee te doen aan de nieuwjaarsduik? "Een keer anders het jaar beginnen", zegt een vrouw uit Medel. Ook zij doet voor de eerste keer mee. Met haar vriend. Alhoewel hij vooral mee is voor de support. "Die verklaarde mij een beetje voor gek dat ik het koude water in ging."
Zo'n nieuwjaarsduik is dus niet voor iedereen weggelegd, maar voor Andre was het een succes. Na zijn duik loopt hij content het water weer uit. "Lekker warm. Volgend jaar weer."
Honderden mensen het water in bij eerste nieuwjaarsduik Winterswijk