Achterhoek / Arnhem en omstreken

Verdwenen bord van café de Waag... is niet meer verdwenen

Oudejaarsvereniging steelt uithangbord van café in Doesburg
Oudejaarsvereniging steelt uithangbord van café in Doesburg © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
DOESBURG - Een opgeluchte eigenaar van Café de Waag in Doesburg nadat het mysterie van hun verdwenen uithangbord is opgelost. De oudejaarsvereniging Vesuvius uit Friesland laat namelijk weten dat het om een 'ludieke stunt' gaat. Met de actie wil de vereniging uit Elsloo aandacht vragen voor hun gesloten dorpshuis.
Wanneer eigenaar Roy Kappert er 's ochtends achter komt dat het uithangbord van Stadsbierhuys de Waag weg is, begint hij een online zoektocht op sociale media. Uiteindelijk krijgt hij de gouden tip: de oudejaarsvereniging laat in een artikel van Omrop Fryslân weten dat ze het bord hebben meegenomen. "Ik heb ze een WhatsAppje gestuurd en kreeg meteen daarna een mailtje met de verklaring", vertelt Kappert. "Daarna moest ik eigenlijk meteen heel hard lachen."
'Jullie uithangbord is in veilige handen en verkeert nog in originele staat', laat de oudejaarsvereniging weten in haar mailtje. Het uithangbord is erg kostbaar en Kappert erg dierbaar. Het bord is inmiddels al zo'n zestig jaar oud en een vervanging zou hem een paar duizend euro kosten. Het is dan ook zo'n 20 kilo zwaar, waardoor de vereniging het met drie man sterk met een touw van de gevel af moest halen. "Het had ook best mis kunnen gaan als zo'n zwaar bord per ongeluk naar beneden valt", aldus Kappert.

Biertje voor de schrik

Aanstaande zondag komt de Vesuviusclub het bord gelukkig weer terugbrengen en drinken ze samen een biertje. "Het bord is heel rap van de gevel afgehaald dus het zal ook vast weer snel terughangen." Hij laat weten dat het een mooie start is van 2024: "Alles valt op zijn plek!" Dankzij de actie is er inmiddels ook een gegadigde voor het gesloten dorpshuis in Elsloo.

Oudejaarsverenigingen

Oudejaarsvereniging Vesuvius is opgericht op 3 januari 1965 en bedacht sindsdien ieder jaar een stunt. Ook andere oudejaarsverenigingen zien daar de lol wel van in. Zo stal oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder eens een 600 kilo zwaar schaalmodel van een F-104 Starfighter straaljager bij Museum Vliegbasis Deelen.