Noord-Veluwe

Vuurwerk opruimen voor God: 'Mensen zijn dankbaar en dat maakt me blij'

Het opruimen vuurwerk door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een lange traditie
Het opruimen vuurwerk door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een lange traditie © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Vroeg uit de veren, dat waren de leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Nunspeet op nieuwjaarsdag. Ze ruimden in het centrum al het vuurwerk op. Dat doen ze elk jaar, uit geloofsovertuiging. En na meer dan een kwart eeuw kun je het inmiddels wel een een echte traditie noemen. "Het maakt mij wel erg blij dat we de dag hiermee goed mee beginnen," zegt Khaqan Muzafar, een van de vuurwerkopruimers.
Als de meeste inwoners van Nunspeet nog op één oor liggen, verzamelen de leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap zich voor het gemeentehuis in de binnenstad.
Als je vuurwerk afsteekt, dan moet je eigenlijk ook zelf de vuurwerkresten opruimen. Toch blijft er elk jaar weer veel liggen in de binnenstad. In Nunspeet geeft de moslimgemeenschap al 25 jaar het goede voorbeeld door op 1 januari met prikkers, bezems en vuilniszakken de binnenstad schoon te maken.

Gebed en goede daad

"Onze heilige profeet heeft ons verteld, dat liefde voor het vaderland onderdeel is van het geloof," zegt Khaqan. "In de Islam heb je twee soorten plichten. Eentje is voor de medemens, eentje is voor God. En vandaag doen wij beide. Door eerst het nieuwjaar te beginnen met het gebed voor God. En daarna beginnen wij de dag met een goede daad voor de mensen door vuurwerk op te ruimen."
De schoonmaakploeg is inmiddels een vertrouwd gezicht in Nunspeet. "Dat was vroeger wel anders," zeggen de vuurwerkopruimers. Veel voorbijgangers dachten dat de schoonmakers voor straf vuurwerk aan het opruimen waren.
"Of we bezig waren voor straf, dat hoorden we vroeger heel vaak", zegt een vuurwerkopruimer. "Wij lachten er om en maakten er geintjes over." Maar inmiddels is er veel veranderd, zegt Khaqan. "Ik denk dat de meeste mensen in Nunspeet inmiddels wel weten dat wij dit doen. Ze komen nu ook al langs om dankjewel te zeggen. Dat maakt me erg blij."
Vuurwerk opruimen voor God.